Donkere wolken boven Sportscentre De Bongerd, waar thuisclub GVC, tegen WVV Wageningen, de vierde nederlaag op rij leed (0-2). Dick Martens

Wageningen effectief in stadsderby

24 maart 2024 om 11:02 Overig

‘Interim’ Jouke Bosma: ‘ik sta liever in het veld’

Door Dick Martens

WAGENINGEN ,,Oh ja, dat moet dan ook nog”, dat waren de eerste woorden van GVC’s interim-trainer Jouke Bosma na afloop van de verloren stadsderby tegen WVV Wageningen, toen uw verslaggever vroeg om zijn analyse op de verliespartij te geven. Een opmerking, weliswaar met een kwinkslag, maar duidelijk was wel, dat ‘de interim’, die de wegens werkzaamheden afwezige hoofdtrainer Joost de Jong verving, stevig baalde van de vierde nederlaag op rij van de studentenformatie. Weliswaar de tweede onder ‘zijn’ leiding, maar ook dit verlies was weer niet nodig geweest, omdat de veel betere kansen voor de thuisploeg, GVC, waren, maar het bezoekende WVV Wageningen de drie punten mee naar ‘De Zoom’ nam.

WISSELVALLIG EN ONVOORSPELBAAR Oogstrelend was het in de eerste helft allerminst. De wedstrijd leek op de weersvoorspelling van plaatsgenoot en weervouw Amara Onwuka. Zij voorspelde ‘s morgens in het programma ‘Hart van Nederland’, dat het weer ‘wisselvallig en redelijk onvoorspelbaar’ zou gaan worden. Enige uren later speelden er 22 voetballers op Sportscentre De Bongerd precies volgens Onwuka’s weersvooruitzichten. Beide teams hadden moeite de bal in hun eigen ploeg te houden, tot grote kansen leidde de ‘middenveldworstelingen’ niet, wel tot een aantal ‘losse flodders’ waar beide doelmannen niet echt van onder de indruk raakten. Toch kon er na ruim een half uur spelen ‘ineens’ worden gejuicht. Wageningen-aanvaller Hannes Rensen ontsnapte met een flitsende demarrage aan zijn bewaker, zijn voorzet werd door de attent meegelopen Davey van der Linden tot openingstreffer getransformeerd: 0-1. ,,Dat is optimaal gebruik maken van een van onze wapens, de snelheid van Hannes”, zag ook Wageningen-trainer Johan van Capelleveen. ,,Maar een minuut later zag je zijn onberekenheid. Hij had een enorme kans om de 0-2 te maken. Dan ga je toch wat lekkerder de rust in.”

MEETLAT De tweede helft kon langs de meetlat van ‘Het Nederland-Schotland-scenario’. GVC, spelend als Schotland, kreeg enorme kansen, maar bleef die ook stelselmatig missen, waarbij ook de lat nog een hinderlijke barrière was. Wageningen, toevallig ook spelend in het Oranje, sloeg op het juiste moment koelbloedig toe. Nu faalde Rensen geenszins: 0-2. In die stand kwam, ondanks de aanvallende versterkingen die Bosma in de ploeg bracht, geen wijziging meer. ,,Het zit ons de laatste wedstrijden niet mee. We creëren wel onze kansen, maar ook het kleine beetje geluk ontbeert ons. Voor de winterstop gingen die ballen er wel in, helaas nu even niet.” ‘De interim’, die voor het tweede jaar bij GVC speelt en daarvoor bij The Knickerbockers, een studentenvereniging in Groningen, kampt met een kuitblessure. Maar hij kijkt uit naar zijn rentree binnen de lijnen. ,,En ik ben blij, als Joost straks ook weer terug is. Ik ben bij de jeugd wel eens coach geweest, maar dit is toch wel wat anders. De tactiek bepalen, het wisselbeleid. Ik sta liever in het veld, dan langs de lijn.” Voor Wageningen-trainer van Capelleveen is het trainerschap momenteel geen straf. ,,We draaien lekker, staan vierde en hebben nog kansen op een periodetitel. Mooi toch?”