Afbeelding
Foto van Firmbee via Pixabay

Een succesvolle carrière als artiest: handige tips

26 maart 2024 om 13:47 Partnercontent

Als je ervan droomt om je brood te verdienen als artiest, of er in ieder geval een leuke bijverdienste aan te hebben, dan is het belangrijk om je zaken goed te regelen. Het gebeurt nog te vaak dat iedereen geld verdient aan een artiest, behalve de artiest in kwestie zelf. Natuurlijk kun je problemen voorkomen door alles in eigen hand te houden, maar dat is niet altijd haalbaar. Wil je dat een optreden in goed overleg wordt gepland en dat je er een eerlijke vergoeding voor krijgt? Kies dan voor een betrouwbaar artiestenbureau.

Regel je zaken goed als je als artiest aan de weg timmert

Soms heb je de neiging om als beginnend artiest op elke aanbieding in te gaan. Voor je het weet sta je je om te kleden in een kleedkamer formaat kledingkast en verzorg je een optreden in een kroeg waar niemand naar je luistert en iedereen gewoon door je heen staat te schreeuwen. Natuurlijk moet je soms concessies doen als je nog geen naam hebt gemaakt, maar maak wel een goede afweging of een verzoek voor een optreden voor jou de moeite waard is. Als je je laat vertegenwoordigen door een goed artiestenbureau dan kunnen zij die afweging voor je maken. Verzoeken die niet aan de minimale voorwaarden voldoen worden dan gewoon netjes afgewezen.

Een eerlijke vergoeding voor je werk

Wil iemand een leuke artiest boeken dan staat daar een vergoeding tegenover die passend is. De hoogte daarvan wordt mede bepaald door de populariteit van de artiest op dat moment. Als beginnend artiest zal je dan ook genoegen moeten nemen met een lagere vergoeding per optreden. Maar als je dan ineens toch die grote hit scoort die door de landelijke zenders wordt opgepikt dan kan het hard gaan. Het aantal boekingen zal dan snel toenemen en ook je vergoeding stijgt. Natuurlijk is roem betrekkelijk. Als het bij één hit blijft zal de belangstelling vaak na verloop van tijd weer afnemen. Als je een hit scoort en populair bent is het wel zaak om ‘het ijzer te smeden als het heet is’ en eventueel meer optredens te accepteren. Je vergroot daarmee ook je naamsbekendheid. Dit kan helpen als het succes van je doorbraak wat minder in het geheugen zit.

Je baan opzeggen of niet?

Leven van en voor de muziek is wat iedere artiest wil. Maar het is helaas niet voor iedereen weggelegd. Heel vaak verdien je niet genoeg om ervan te kunnen leven. Dat betekent dus dat je een baan in loondienst moet combineren met je carrière als artiest. Je baan opzeggen is een drastische stap die je weloverwogen moet nemen. Misschien is het ook wel mogelijk om wat minder uren te gaan werken. Zo heb je toch nog je baan als zekerheid als de inkomsten met optredens minder zijn. Houd er wel rekening mee dat je werkgever voldoende inzet van je zal blijven vragen zolang je in dienst bent.

advertentie
advertentie