Masterclass in moed en optimisme
Masterclass in moed en optimisme Archief Movies that Matter

8 maart Internationale Vrouwendag! Speciaal evenement: eten zang film

donderdag 3 augustus 2023 18:30 tot 23:00

Wageningen - Op woensdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, organiseert Amnesty International Wageningen samen met filmhuis Movie W en filmfestival Movies that Matters een speciaal evenement in het filmhuis met eten, drinken, zang, gesprek en de Iraanse film Nasrin.

De film Nasrin laat het leven en werk zien van de Iraanse advocate en mensenrechtenactiviste Nasrin Sotoudeh die zich onvermoeibaar inzet voor rechten van vrouwen, kinderen en minderheden in Iran. Ze speelt een belangrijke rol in de verdediging van andere mensenrechtenactivisten en is pleitbezorger voor de afschaffing van de doodstraf en de hijab. Ze is daar meerdere malen voor veroordeeld, vastgezet en weer vrij gekomen.

De film is vanwege de strenge Iraanse censuur in het geheim opgenomen door regisseur Jeff Kaufman. We krijgen een meeslepende inkijk in Nasrins leven via demonstraties, protesten, rechtszaken en interviews met betrokkenen. De film toont vooral haar moed en optimisme, maar ook haar familieleven. Door haar vasthoudendheid is ze voor de bevolking de absolute held die tegen het regime strijdt. De film eindigt in 2018 toen Nasrin opnieuw werd gearresteerd en gevangengenomen.

Het evenement opent de deuren om 18.15 uur. Vanaf 18.30 uur tot 19.30 kun je gezellig samen eten in een ‘potluck’: neem een gerecht mee om te delen voor 2 à 3 personen en je eigen bord en bestek. Om 20.00 uur is de introductie op de film verzorgd door Amnesty en zang van de Nederlands-Iraanse Ziba Nillian met het Internationale Koor Wageningen. De film begint aansluitend en na afloop rond 22.00 uur is er gelegenheid met elkaar in gesprek te gaan. Je kunt je opgeven voor de potluck via de website van Movie W; wees op tijd, want het aantal plaatsen is beperkt. Kaartjes voor de film bestel je ook bij Movie W. De film is Engels ondertiteld.

Mensenrechten in Iran staan ook centraal in het derde weekend in maart bij World Movies & Meals in het filmhuis met de film No Bears van Jafar Panahi. Schrijfster Marja Vuijsje is er dan voor een gesprek met Iran-gangers en Food of Cultures verzorgt een Iraanse maaltijd.

Kijk voor meer informatie op www.moview.nl.