Kromme Eem in het Binnenveld
Kromme Eem in het Binnenveld Hans Geurtsen

Binnenveldse Hooilanden ingericht met nieuwe natuur. Publiek wwelkom tijdens open dag op 25 september

20 september 2021 om 09:18 Lokaal Deel je nieuws

De Binnenveldse Hooilanden aan de oostkant van De Grift zijn ingericht als natuurgebied. Blauwgraslanden, trilveen en dotterbloem hooilanden keren terug. Om dat te vieren organiseren de drie beheerders Stichting/Vereniging Mooi Binnenveld, Coöperatie Binnenveldse Hooilanden en Staatsbosbeheer op 25 september a.s. een publieksdag.

Met trots laten zij betrokkenen, omwonenden en geïnteresseerden zien welke veranderingen in het gebied tussen Wageningen en Ede tot stand zijn gebracht.

Bij de veranderingen zijn zeven organisaties nauw betrokken geweest: Provincie Gelderland, gemeente Wageningen en gemeente Ede, Waterschap Vallei en Veluwe en de drie beheerders. Tijdens de publieksdag dragen zij het gebied formeel over aan de beheerders.

Natuur
De Binnenveldse Hooilanden is een gebied van 280 hectare. De bestaande natuurterreinen Bennekomse Meent en Bennekomse Hooilanden zijn daar een onderdeel van. Daarnaast is een groot deel opnieuw ingericht. In de aflopen twee jaar is het gebied ingericht door het afgraven van de voedselrijke toplaag, het verhogen van de waterstand, het regelmatig maaien en de versterking van de natuurlijke zaadbank door het aanbrengen van maaisel uit bestaande natuurterreinen in het Binnenveld. In een natuurlijke zaadbank blijven kiemkrachtige zaden langer dan één jaar in de bodem liggen. Dat zorgt ervoor dat belangrijke soorten zich beter verspreiden. De nieuwe inrichting is mede mogelijk gemaakt door subsidie uit het Europees fonds voor Plattelandsontwikkeling.

Locatie
De beheerders van de Binnenveldse Hooilanden nodigen u graag uit voor een feestelijke opening. We ontvangen u bij boerderij De Hooilanden Slagsteeg 20, 6721NR Bennekom. Vanaf 10.30 uur is er een informatiemarkt waar in het Binnenveld actieve organisaties, vertellen over het gebied. Om 11.00 uur is er een officieel programma met onder andere de overdracht van het gebied. Dit zal gevolgd worden door excursies (vertrek 12.00 en 14.00) met gidsen naar verschillende delen van de Binnenveldse Hooilanden.

Deelnemers

Tijdens de informatiemarkt kunt u op bezoek bij: Mooi Binnenveld, Coöperatie Binnenveldse Hooilanden, Staatsbosbeheer (Veluwe-Rand en Utrecht), IVN Ede Groene Wiel, Bewonersvereniging De Kraats, De Nieuwe Nu, ANV-Het Binnenveld, Melktap de Groene Grens, en KNNV Wageningen.

Vanwege excursieorganisatie en catering graag aanmelden bij Klaas Swart:  k.swart3@upcmail.nl.

advertentie
advertentie