Herinneringskunstwerk onthuld in Villa de Lawet Wageningen

3 november 2021 om 10:18 Lokaal Deel je nieuws

Bij Villa de Lawet in Wageningen – een zorgvilla waar ouderen beschermd wonen met intensieve zorg, waaronder dementie – is gisteren een herinneringskunstwerk onthuld, gemaakt door de twee Wageningse kunstenaars Thea Vos en Anneke Hermkens. Het is een Wagenings landschap in een 3D schilderij, met kokertjes waar de namen van overleden bewoners van de zorgvilla in worden gedaan door familie. In een bijpassend boek kan familie de laatste boodschap aan de zorgvilla achterlaten. Een herinneringskunstwerk, zonder dat het daar meteen aan doet denken en passend bij de belevingsgerichte zorg die hier wordt geboden. Het belang van kunst is groot, juist bij dementie waar in contact blijven, eigenwaarde en zingeving zo belangrijk is.

Het belang van kunst voor mensen met dementie
In Villa de Lawet wordt gewerkt met de psychobiografische zorgmethodiek van Ervin Böhm, waarmee belevingsgerichte zorg wordt geboden. Zelfredzaamheid wordt gestimuleerd en eigenwaarde versterkt. Het doel? Mensen weer doen opleven. Onderzoek wijst uit dat óók kunst bijdraagt aan beleving, zingeving, het welbevinden en zelfvertrouwen, doordat het harten raakt en emotie losmaakt. Er worden onder andere positieve effecten gezien op het cognitieve en probleemoplossende vermogen. Ook lijkt kunst stress te verminderen en de fysieke gezondheid van ouderen te verbeteren. 

Het familiegevoel
Villa de Lawet is onderdeel van Stepping Stones, een organisatie met zorgvilla’s door het hele land waar ouderen een fijne, waardige en liefdevolle plek vinden om te wonen. Typerend voor de zorgvilla’s is het familiegevoel waardoor bewoners zich direct thuis voelen. Dag en nacht wordt er zorg op maat georganiseerd, waarbij de mogelijkheden centraal staan en er vooral gekeken wordt naar wat bewoners wél kunnen en willen.

advertentie
advertentie