Wim Huijser op wandelgesprek met een boswachter van Natuurmonumenten
Wim Huijser op wandelgesprek met een boswachter van Natuurmonumenten Andrea Gulickx

Het pad van de boswachter

4 november 2021 om 18:12 Lokaal Deel je nieuws

Deze week verschijnt bij KNNV Uitgeverij een nieuw boek van Wim Huijser: Het pad van de boswachter - Wandelgesprekken over een droombaan.
Boswachter is voor veel mensen namelijk nog altijd het gedroomde beroep. Hun baan is er echter niet makkelijker op geworden sinds bos- en natuurbeheer door alle bezuinigingen onder grote druk staat. Ook hebben door Corona steeds meer mensen de natuur ontdekt. Dat dwingt boswachters tot een meer publieksgerichte houding. Tegelijk is er meer vraag naar toezicht en handhaving en klagen boswachters steeds vaker over toegenomen bureaucratie en het feit dat ze veel achter de computer en in de auto zitten. Ook stelt klimaatverandering en verdroging de boswachter voor grote uitdagingen. Dat alles vergt veel kennis, ervaring en betrokkenheid. Om de natuurgebieden in Nederland in stand te houden zijn dan ook veel meer gedreven - goed opgeleide - boswachters nodig.

Landgoed Prattenburg

Het zijn een aantal conclusies die de auteur trekt na een dertigtal boeiende gesprekken met boswachters van verschillende terreinorganisaties, waaronder Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de provinciale landschappen. Maar ook met boswachters in dienst van waterleidingbedrijven en particuliere landgoederen. Zo ging hij onder ander op pad met de boswachter van het Rhenense landgoed Prattenburg. ‘Over boswachters bestaat de misvatting dat ze de hele dag rondstruinen in de natuur’, vertelt hij. ‘Veel Nederlanders zouden daarom graag hun kantoorbaan inruilen voor het ultieme buitenberoep. Natuurlijk ligt de werkelijkheid genuanceerder. Boswachters hebben ook gewoon een baan met vergaderingen en papierwerk. En vanzelfsprekend heb je er een passende opleiding en ervaring voor nodig.’ Ook Wim Huijser zelf droomde er in zijn jeugd van boswachter te worden. Het leven bracht hem echter op een ander spoor. De afgelopen jaren ging hij, onder andere in de vorm van reportages voor een tweetal publiekstijdschriften, met hen door heel Nederland op pad. Onderweg sprak hij met hen over het natuurgebied waarin ze werkzaam zijn, hun favoriete flora en fauna en de realiteit van een droombaan.

Het pad van de boswachter is rijk geïllustreerd is voor € 24,95 te koop in de boekhandel.

advertentie
advertentie