Leo Bosland, Floor Vermeulen en Esther van der Zee in gesprek over Welsaam
Leo Bosland, Floor Vermeulen en Esther van der Zee in gesprek over Welsaam Welsaam

Burgemeester Floor Vermeulen onder de indruk van Welsaam

9 november 2021 om 11:54 Lokaal Deel je nieuws

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen in Wageningen zoveel mogelijk kans krijgt op een fijn leven? Dat is de kerntaak van de organisaties binnen Welsaam. Om hier meer over te weten, kwam burgemeester Floor Vermeulen op woensdag 3 november samen met wethouder Leo Bosland op uitnodiging van Welsaam langs bij Thuis. Welsaam liet de burgemeester graag zien hoe efficiënt en verbindend het er in de praktijk aan toegaat. Om de verhalen te horen, schoof burgemeester Vermeulen aan bij vijf thematafels waar hij sprak met professionals, vrijwilligers en inwoners.

Solidez Kind aan Huis en Buurtgezinnen vertelden over hoe zij samenwerken om kinderen en gezinnen te ondersteunen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Hij was zichtbaar onder de indruk van hun verhalen.

Bij de tafel over leefbare buurten hoorde de burgemeester hoe WageningenDOET inwoners helpt een fijne, leefbare en duurzame stad te creëren waar het fijn wonen is. “Ik heb gemerkt dat Wageningers graag iets voor hun buurt doen. Mooi dat daar ondersteuning voor is”, concludeerde de burgemeester.

Mantelzorg is onmisbaar, maar kan ook een enorme belasting zijn voor de mantelzorgers zelf. Vrijwilligers van het Odensehuis, het Vrijwilligerscentrum en Humanitas vertelden hierover. De burgemeester vertelde hier dat hij zelf ervaring heeft als mantelzorger van zijn moeder.

Bij de tafel ‘Financieel gezond’ werd een verhaal uit de praktijk verteld. Mensen met financiële of administratieve problemen kunnen geholpen worden door Humanitas Thuisadministratie of vrijwillige SchuldHulpMaatjes. “Wij willen er graag zo vroeg mogelijk bij zijn, dan voorkom je verdere ellende”, aldus een van de vrijwilligers.

Bij ‘Welkom aan vluchtelingen’ maakte de burgemeester kennis met twee cultuurverbinders. “We helpen met praktische zaken en nemen misverstanden weg die tussen statushouders en inwoners kunnen ontstaan. Met simpele dingen kun je soms veel voor mensen betekenen”, aldus de cultuurverbinders. 

“Ik heb vanmiddag indrukwekkende en soms zelfs aangrijpende verhalen gehoord. Het was leerzaam om te horen hoe de samenwerking tussen de verschillende organisaties werkt. Tegelijkertijd hoorde ik ook wat er allemaal nog moet gebeuren om het nog beter te maken. Als gemeente willen wij de ondersteuning bieden die daar voor nodig is. Maar daarbij wel meteen de kanttekening dat ons budget niet oneindig is.” zei de burgemeester afsluitend.

Burgemeester komt binnen bij Thuis voor een bijeenkomst van Welsaam
Burgemeester onder de indruk van Welsaam
advertentie
advertentie