Salud Studie: onderzoek naar nieuwe leefstijlinterventie voor diabetes type 2

1 december 2021 om 14:52 Lokaal Deel je nieuws

In januari 2022 start er een onderzoek aan de Wageningen Universiteit naar een nieuwe leefstijlinterventie voor mensen met diabetes type 2: de SALUD studie. Het SALUD-leefstijlprogramma is ontwikkeld in samenwerking met diabetespatiënten, huisartsen, diëtisten en praktijkondersteuners. Het programma helpt mensen om gezonder te gaan eten, wat kan ondersteunen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en gewicht op lange termijn, waardoor de kans op complicaties verkleind kan worden.

Het SALUD programma helpt mensen om gezonder te gaan eten door het formuleren van eigen gezondheidsdoelen en met deze doelen aan de slag te gaan in het dagelijks leven. Kristel Polhuis, promovendus aan Wageningen University & Research: ‘In de SALUD-studie wordt ervan uitgegaan dat de beperkte aandacht voor het dagelijks leven waarin mensen met diabetes type 2 een gezonde leefstijl moeten organiseren een belangrijke barrière vormt voor gezond eten. Mijn doel is daarom om een leefstijlinterventie te ontwikkelen waarbij het dagelijks leven centraal staat.’

Het programma bestaat uit 12 wekelijkse bijeenkomsten die online gehouden worden. Het ontwikkelen van voedselvaardigheden en het omgaan met stress zijn belangrijke thema’s. Polhuis: ‘Sinds de coronacrisis is het voor sommigen nog lastiger geworden om aan een gezonde leefstijl te werken. Het SALUD-programma is online, dus ongeacht de coronamaatregelen, kan het programma op veilige wijze doorgaan.’

Om te bepalen wat de effect van het SALUD programma op het eetgedrag en gezondheid is, worden deelnemers in twee groepen ingedeeld: de controlegroep óf de interventiegroep. De interventiegroep volgt het online SALUD-leefstijlprogramma, de controlegroep volgt de normale diabeteszorg. Gezondheidsmetingen vinden plaats bij de start, na 12 weken en na 24 weken. Alle deelnemers krijgen bij het volbrengen van de studie een financiele vergoeding van t.w.v. 150,- euro.

Wilt u meer vrijblijvende informatie of zich aanmelden voor dit onderzoek? Neem dan contact op met onderzoeker drs. Kristel Polhuis (email: kristel.polhuis@wur.nl tel: 0317 48 25 56).

advertentie
advertentie