Afbeelding uit de film: Tibo van de Zand, de zoon van de in 2014 overleden kunstenaar Jits Bakker neemt de kijker in de documentaire mee op reis langs iconische sculpturen en bijzondere schilderlocaties in Nederland, Spanje en Portugal.
Afbeelding uit de film: Tibo van de Zand, de zoon van de in 2014 overleden kunstenaar Jits Bakker neemt de kijker in de documentaire mee op reis langs iconische sculpturen en bijzondere schilderlocaties in Nederland, Spanje en Portugal. Stichting Jits Bakker Collectie

Documentaire Jits Bakker in première gegaan

4 december 2021 om 19:47 Lokaal Deel je nieuws

Wageningen - Dit weekend is er een korte documentaire over het leven van de veelzijdige kunstenaar Jits Bakker in première gegaan in De Bilt. De informatieve film is tot stand gekomen dankzij het Themafonds Erfgoedvrijwilligers van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het filmproductiebedrijf Grapefruit Moon Film en De Stichting Jits Bakker Collectie. Bezoekers kunnen de documentaire vanaf heden bewonderen voorafgaand aan een rondleiding door het historische domein ‘de kooi’ van Jits Bakker in De Bilt. 

Tibo van de Zand, de zoon van de in 2014 overleden kunstenaar, neemt de kijker in de documentaire mee op reis langs iconische sculpturen en bijzondere schilderlocaties in Nederland, Spanje en Portugal. De korte film bevat nog nooit getoonde historische beelden en toont het - bij tijd en wijlen hobbelige - levenspad van Jits Bakker. Ook de geboortestreek van de kunstenaar, Renkum, Oosterbeek en Wageningen, wordt in de film belicht. Vader en zoon weken als kunstenaarsduo jarenlang zelden van elkaars zijde, waardoor van de Zand in staat is om een uniek inkijkje te bieden in de werk- en denkwijze van de Biltse beeldhouwer. Naast kunstschilder is Tibo ook voorzitter van de Stichting Jits Bakker Collectie; de stichting die een groot gedeelte van het oeuvre van Jits beheert en voor het grote publiek toegankelijk maakt. 

Grapefruit Moon Film is onder meer verantwoordelijk voor de serie ‘De Kunstdetective’, gepresenteerd door Arthur Brand. In 2017 ontwikkelde zij een film voor de tentoonstelling ‘Roofgoed’, waarin een minder fraai onderwerp werd belicht; de gestolen kunstwerken van Jits Bakker. De kunstenaar heeft namelijk ook de twijfelachtige eer om de meest bestolen beeldhouwer van Nederland te zijn.

De kunstenaar Jits Bakker heeft ruim vijftig jaar gewerkt aan uiteenlopende opdrachten. Monumentale beelden in wereldsteden, op pleinen en tentoonstellingen zorgden ervoor dat hij wereldwijde faam verwierf. Zijn werken bevinden zich in vele museale en particuliere collecties in tal van landen, waaronder Amerika, Engeland, Duitsland, Mexico, Spanje en Portugal. Jits ontmoette tijdens zijn leven vele wereldleiders en prominenten, ook ons Koningshuis bezit diverse werken van Jits Bakker.

Afbeelding uit de film: Tibo van de Zand, de zoon van de in 2014 overleden kunstenaar Jits Bakker neemt de kijker in de documentaire mee op reis langs iconische sculpturen en bijzondere schilderlocaties in Nederland, Spanje en Portugal.
Afbeelding uit de film
advertentie
advertentie