Bijzondere Bachcantate op zondagmiddag

22 januari 2022 om 16:54 Lokaal Deel je nieuws

Wanneer is de kersttijd echt afgelopen? Na Tweede Kerstdag? Ja. Of op Driekoningen, 6 januari? Ook. Maar een oudere traditie gaat uit van de 40ste  dag na Kerst. Op 2 februari. Dan wordt namelijk herdacht dat Jezus in de tempel wordt gepresenteerd aan God en aan de wereld. Maria wordt volgens traditie ritueel gereinigd. Dit kerkelijke feest staat bekend als Maria Lichtmis.

Johann Sebastian Bach componeerde speciaal voor die gelegenheid op 2 februari 1727 de cantate ‘Ich habe genug’ (BWV 82a). Dat zangstuk – er bestaan tenminste drie versies van – telt vijf delen, met één solostem en minimale instrumentale ondersteuning. Het is gebaseerd op de lofzang van Simeon. De titel, ‘Ik heb genoeg’ slaat op volkomenheid, rust en tevredenheid met wat je hebt. Zowel de tekst als de melodieën zetten aan tot zelfreflectie en meditatie.

Ook hier in Wageningen kunt u deze mooie muzikale compositie van Bach gaan horen en zien. In een vesperdienst op zondagmiddag 30 januari om 16.30 uur in de Grote Kerk.

En voor wie meer wil weten over de cantate: ervóór, om 16.00 uur worden de achtergronden nader toegelicht!

Liturg is ds. Erica Hoebe (protestantse gemeente).  Sopraan Anastasia Terranova is solist, begeleid door een barokensemble. Jonathan Kooman begeleidt de zang op het orgel.

In verband met de coronamaatregelen is aanmelding voor het bijwonen van de dienst nodig. Dat kan via de website: https://pg-wageningen.protestantsekerk.net/reserveer_dienst

De vesper thuis meebeleven vanachter het computerscherm kan ook.

https://pg-wageningen.protestantsekerk.net/default.aspx?lIntNavId=12182

advertentie
advertentie