Herdenking van de dode en vermiste migranten op zee, 6 februari 2020
Herdenking van de dode en vermiste migranten op zee, 6 februari 2020 P. van Tuyll

Herdenking van doden aan de Europese grenzen

28 januari 2022 om 15:27 Lokaal Deel je nieuws

Herdenking in Torckpark van doden aan de Europese grenzen

Op zaterdag 5 en zondag 6 februari staat er een tijdelijk herdenkingsmonument in het Torckpark. Inwoners kunnen hier langs een artistieke installatie lopen. De herdenking vindt plaats in solidariteit met de families van de doden en vermisten langs de Europese grenzen tijdens een wereldwijde actiedag met de titel ‘CommemorAction’.

De organisatie van de herdenking is in handen van Welkom in Wageningen en de Anti-Racisme Alliantie (ARA) in samenwerking met kunstenaarscollectief Waterlanders.

Siedie Abdelkader van ARA licht toe: “Met deze herdenking willen we degenen die hun leven hebben verloren op zoek naar een betere toekomst niet vergeten. Tegelijk maken we een vuist tegen de grenzen en het beleid waardoor zij stierven of vermist raakten.”

Meer dan 46.000 mensen zijn inmiddels overleden of vermist terwijl ze op weg waren naar Europa, volgens de internationale organisatie UNITED. En dit zijn alleen nog maar de gedocumenteerde gevallen.

Pauline van Tuyll van Welkom in Wageningen: “Ook in vele andere landen vinden op 5 en 6 februari herdenkingen plaats. Het is belangrijk dat er waarheid, gerechtigheid en genoegdoening komt voor de slachtoffers en hun families. Wij staan voor de bewegingsvrijheid van iedereen.”

Wereldwijd is de datum 6 februari gekozen voor de herdenking. Deze datum verwijst naar het bloedbad van 2014 in Tarajal in Spanje, toen de Spaanse Guardia Civil rubberen kogels afvuurde om migranten af ??te weren die de Spaanse kust probeerden te bereiken. Dit resulteerde in de dood van 15 mensen.

Het monument is op 5 en 6 februari te bezichtigen. Op zaterdag 5 februari staat er in het Torckpark tussen 11 en 16 uur een speciale artistieke toevoeging van de Waterlanders. Ook zijn de organisatoren dan aanwezig om de herdenking toe te lichten.

advertentie
advertentie