Wethouder Anne Janssen overhandigt een taart aan eerste WOW-klant Paul Goedhart
Wethouder Anne Janssen overhandigt een taart aan eerste WOW-klant Paul Goedhart Els Oude Voshaar

“Van het gas af. Als je het nu niet doet, wanneer dan wel?”

13 mei 2022 om 10:48 Lokaal Deel je nieuws

In de Benedenbuurt kunnen bewoners sinds kort kiezen om van het aardgas af te gaan. Warmtebedrijf WOW – waar inwoners zelf mede-eigenaar van zijn – gaat duurzame warmte leveren die in eigen buurt wordt opgewekt. Sinds 3 mei hebben al 17 huishoudens een contract afgesloten bij WOW. Paul Goedhart was de eerste.

Groningen, klimaatverandering en Oekraïne

“Het begon voor mij toen ik een paar jaar geleden een documentaire zag over de aardbevingen in Groningen. De huizen stortten bijna in. Het was me duidelijk: we moeten van het aardgas af. Daar komt de klimaatverandering bij. Dat probleem wordt steeds urgenter, zoals de overstromingen in Limburg het afgelopen jaar wel duidelijk maakten. En nu de oorlog in Oekraïne. WOW biedt nu een uitgelezen kans om van het aardgas af te gaan.

Al zes jaar is een groep gedreven buurtbewoners bezig met het uitwerken van het plan. De laatste jaren hebben zij een enorme professionaliseringsslag gemaakt. Zowel technisch als financieel is het voorstel goed onderbouwd.

Van het gas af gaan we sowieso

Natuurlijk heb ik ook getwijfeld. Bijvoorbeeld over de kosten. Maar ook als je wel aardgas blijft gebruiken, heb je geen zekerheid over de energieprijzen. Lage gasprijzen lijken verleden tijd te zijn. Wat je wel weet, is dat over tien jaar bijna alles elektrisch zal zijn. Nieuwe huizen krijgen al geen gasaansluiting meer. Die overstap naar gasloos komt er sowieso.

Met het aanbod van WOW kun je de overstap maken zonder al te veel kopzorgen. Alles wordt voor je geregeld. Dan denk ik: als je het nu niet doet, wanneer dan wel?”

Of het warmtenet er komt, hangt ervan af hoeveel huishoudens klant worden. Het warmtenet kan rendabel draaien als minimaal 75 procent van de huishoudens in de Benedenbuurt meedoet. Voor bewoners die voor 15 juli 2022 klant worden is de aansluiting kosteloos.

Meer informatie: www.warmtebedrijfwow.nl

advertentie
advertentie