Een eikenhouten beeld van Iona in de Kruittoren in Zutphen.
Een eikenhouten beeld van Iona in de Kruittoren in Zutphen. Wim Eikelboom

Podcast brengt eerbetoon aan Wageningse Iona het eikenmeisje

12 februari 2022 om 13:48 Lokaal/Activiteiten Deel je nieuws

Het verhaal over ‘het eikenmeisje’ Iona

WAGENINGEN De podcast ‘Eik & Ik’ brengt een eerbetoon aan Iona Adrichem, een veelbelovende jonge vrouw uit Wageningen die in 2013 op tragische wijze overleed.

Marco Mout, oprichter van jongerenwerkplaats Walhallab in Zutphen, vertelt het verhaal over ‘het eikenmeisje’ Iona. Hij zag haar talent als beeldhouwer in eikenhout. 

Marco spreekt van een zeer begaafde jonge vrouw met veel kwaliteiten. De houtsnijwerken die zij maakte waren zo goed, dat ze meteen verkocht werden. “Iedereen werd geraakt door haar beelden.”

Iona droeg ook een donkere kant bij zich. Dat bracht haar ertoe dat ze zichzelf van het leven beroofde. Bij de wodanseiken in Wolfheze vond Iona op 20-jarige leeftijd de dood. Dat gebeurde in 2013. Marco Mout zegt dat hij nog vrijwel dagelijks aan haar denkt. Mout begeleidt jongeren in zijn werkplaats in Zutphen. Iona was daar een aantal jaren een vaste bezoeker. Een verdieping van de Kruittoren in Zutphen draagt de naam van Iona. Dat was de plek waar zij graag werkte.

Marco Mout ziet de podcast als een monument voor Iona. “Eindelijk is er nu in audio een plek voor haar. Nu kan ze niet meer in de vergetelheid raken. Ze was een gigantisch talent. Met haar dood is ons veel moois ontzegd.” ‘Eik & Ik’ is te beluisteren op alle podcastplatforms.

advertentie
advertentie