Jubilerend koor Musica Vocale
Jubilerend koor Musica Vocale Musica Vocale

Twee wereldpremières en Requiem Mozart op jubileumconcert Musica Vocale vrijdagavond 17 november in Bergstraatkerk

16 november 2023 om 12:13 Activiteiten

Op vrijdagavond 17 november 20:15u pakt kamerkoor Musica Vocale flink uit in de Bergstraatkerk Wageningen met een concert ter ere van het 50-jarig jubileum van het koor. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.musicavocale.nl. Het thema van het concert is oud en nieuw verbonden

Het iconische Requiem van Mozart – één van de bekendste en meest gezongen koorwerken aller tijden - staat op het programma. Naast klassiekers brengt Musica Vocale ook nieuw repertoire, zoals dit keer Adam’s Lament van de nog levende componist Arvo Pärt.

Wereldpremières van een oude en jonge componist

Helemaal nieuw zijn de twee composities die speciaal voor dit jubileum zijn gecomponeerd en in première gaan: Lamento van Daan Manneke en Tij van William Knight. Op het concert in de Eusebius in Arnhem op zondagmiddag 19 november 15:30u zijn beide componisten ook aanwezig bij deze premières.

Daan Manneke is een sterke oude tak en William Knight een jonge loot aan de boom van componisten. Daan schreef een oeuvre van ongeveer 300 werken voor de meest uiteenlopende bezettingen en ensembles en ontving vele culturele prijzen. William Knight begon zijn muzikale carrière in het koor van St. Pauls Cathedral in Londen. Hij verhuisde in 2014 naar Nederland, zingt als tenor in het Nederlands Kamerkoor en componeert als passie. Een aantal van zijn werken is in Engeland al uitgevoerd. 

Omdat Musica Vocale altijd veel plezier beleeft aan bestaande composities, wilden zij met deze opdrachten een impuls geven aan nieuwe muziek. Nieuw is ook dat ze Nederlandstalige muziek zingen, op het bekende gedicht van Remco Campert en het speciaal voor Musica’s jubileum geschreven gedicht van Ivanka de Ruijter, voormalig stadsdichter van Wageningen. 

Bijzondere projecten door hoge eisen dirigent

Musica Vocale heeft in haar 50-jarig bestaan veel bijzondere projecten gedaan: o.a. Bach’s Hohe Messe, (2015) veel Russischtalige muziek zoals de Vespers van Rachmaninov (o.a. in 2022) tot het Requiem por la Tierra (requiem voor de aarde- 2020) met flamenco-gitarist Paco Peña  in vier compleet uitverkochte theaters in de Gelderse regio. Met het 40-jarig jubileum van dansgroep Introdans uit Arnhem verzorgden ze  in 2011 live de muziek in 17 theaters in heel Nederland van Les Noces van Stravinsky. Het koor bestaat uit bijna 40 ervaren zangers uit de Gelderse regio met standplaats Wageningen. Stemgroepen  worden tot in drieën of vieren opgesplitst bij grotere, gediviseerde werken (8-12 of meer stemmen). De dirigent Rob Vermeulen, hoofdvakdocent koordirectie aan het Utrechts conservatorium, is door zijn hoge eisen aan het koor sinds 1990 de stuwende kracht achter al deze concertsuccessen. 

Op dit concert wordt door het jubilerende koor samengewerkt met solisten en musici van de nieuwe generatie. Want muziek verbindt en brengt oud en nieuw samen. Dit concert is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van VSB Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gemeente Wageningen. Meer informatie en kaarten via www.musicavocale.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie