De huisarts schrijft welzijn op recept voor aan de patiënt
De huisarts schrijft welzijn op recept voor aan de patiënt Welsaam

De huisarts schrijft welzijn op recept voor

4 mei 2022 om 09:27 Lokaal Deel je nieuws

Een patiënt komt (vaker) bij de huisarts op het spreekuur. De huisarts luistert, soms met een stethoscoop, maar vaak met de handen op de rug. Want als blijkt dat de klachten geen lichamelijke maar een mentale oorzaak hebben, is vaak een ander gesprek nodig. Bijvoorbeeld om spanning op te lossen, stress te verminderen of het gevoel te krijgen ergens bij te horen. Dan wordt er vaker over zingeving of over overbelasting gepraat. De huisarts kan vanaf april patiënten met psychosociale klachten doorverwijzen naar een welzijnscoach.

Welzijn op Recept                                                                 

Startpunt, Stichting het Wiel en Welsaam zijn pas gestart met ‘Welzijn op Recept’ in de gemeente Wageningen. Welzijn op Recept is er mensen die na een ingrijpende gebeurtenis of een moeilijke periode het lastig vinden om weer een positieve draai aan het leven te geven. Bijvoorbeeld na verlies, depressie of eenzaamheid.

De huisarts geeft de patiënt een recept voor welzijn, en vraagt om toestemming om contactgegevens te delen. Cöordinerend welzijnscoach Christina van de Weijer legt dan contact met de patiënt. Zij bespreekt de vraag en kijkt wie het beste kan helpen. Dat kan een ouderenwerker, startpuntmedewerker, sportbuurtwerker of een buurtmaatschappelijkwerker zijn. Ze heeft aandacht om eenzaamheid te voorkomen, moeilijke gebeurtenissen te verwerken en het leggen van nieuwe sociale contacten. Christina: “Daadwerkelijk een bijdrage leveren aan het terug krijgen van plezier en kleur in het leven. De welzijncoach geeft daarin een steun in de rug om de stappen vooruit te zetten. Dat is waar je het voor doet!’’

Samenwerking in Wageningen

Sommige huisartsen in Wageningen bieden Welzijn op Recept aan. Welzijn op Recept is een initiatief van het Startpunt, Stichting het Wiel en Welsaam. Het Startpunt is het centrale punt voor vragen over zorg en ondersteuning, wonen, welzijn, geldzaken, werk, opvoeding en onderwijs. Bij Stichting het Wiel werken zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten samen om problemen in de zorg op te lossen. Samenwerkingsverband Welsaam zet zich preventief in voor het welzijn van alle inwoners van Wageningen en steunt inwoners en organisaties die zelf willen bijdragen aan de samenleving.

advertentie
advertentie