Concertaankondiging
Concertaankondiging Annette Kempkers (op 9 april j.l. overleden)

Concert voor de Vrede door Toonkunstkoor Wageningen op zondag 22 mei in de Junushoff

6 mei 2022 om 12:35 Lokaal Deel je nieuws

Toonkunstkoor Wageningen zal op zondag 22 mei om 15.30 uur in de Junushoff  Wageningen een bijzonder concert geven, dat we ‘Concert voor de Vrede’ hebben genoemd. Wij denken dat dit indringende concert voor de hele regio de Gelderse Vallei interessant is om bij te wonen. U wordt van harte uitgenodigd.

 ‘The Armed Man’ van Karl Jenkins hadden we geprogrammeerd voor ‘Wageningen 75’  in 2020, als  ‘Concert voor de Vrijheid’. Dat concert kon vanwege Corona niet doorgaan en ook niet in het voorjaar 2021. We vonden het in 2022 nog steeds een toepasselijk naam vanwege de vrijheid na  Corona. Maar toen kwam de Russische inval in Oekraïne. En per ongeluk was bij het drukken van de posters het woord ‘Vrijheid’ vervangen door ‘Vrede’. Dit toeval hebben we omarmd: de wens naar ‘Vrede’ is waar het nu om gaat!

Het concert begint met delen uit de opera ‘Cavallero Rusticana’ van Pietro Mascagni.  Als jonge  Italiaanse  componist schreef hij in 1889 de opera voor een prijsvraag  en won de eerste prijs. De opera wordt nog steeds uitgevoerd, en u herkent mogelijk sommige delen als filmmuziek. We voeren een gedeelte uit. ‘Cavallero Rusticana’ betekent ‘Boerse ridderlijkheid’ en geeft  aan waarnaar we verlangen: het idyllische leven op een ongecompliceerd en vreedzaam platteland.

Maar dat is een idylle, zo laat ‘The Armed Man’ van Karl Jenkins ons ongenadig ervaren. Componist Jenkins uit  Wales (1944) schreef in 2000, ter nagedachtenis aan  Kosovo, het stuk als een katholieke mis, afgewisseld met oorlogsscenes in muziek en in filmbeelden. Vele verschrikkingen van de oorlog trekken voorbij; een ongemakkelijke parallel met de huidige gruwelen  in Oekraïne. Maar Jenkins heeft het  toch ‘The Mass of Peace’ genoemd, door te eindigen met een hoopvolle boodschap voor vrede.

Toonkunstkoor Wageningen wordt begeleid door de Koninklijke Harmonie Oosterbeek, Dirk Luijmes (orgel) en de solisten Deirdre Angenent (mezzosopraan), Leon van Liere (tenor) en Saleh Rahmani (muezzin). Het geheel staat  onder de bezielende leiding van dirigent Hans de Wilde.

Entreekaarten van €20, - zijn te verkrijgen bij de ingang van Junushoff op de concertdag en via voorverkoop, (zie onze website https://toonkunst-wageningen.nl/  )

advertentie
advertentie