Foto van Henk tussen zijn apparatuur in het Floralab.
Foto van Henk tussen zijn apparatuur in het Floralab. foto: Henk van Dord

Opkrabbelen na tegenslag; dagbesteding aan huis

18 november 2023 om 17:07 Lokaal Deel je nieuws

Opkrabbelen na tegenslag; dagbesteding aan huis

Wat is er gaande op de Floralaan 2 b in Wageningen? Het raam van de woonkamer is omgebouwd tot een etalage en vóór het huis staat een grote houten bank. Na een hersenbloeding is Henk van Dord min of meer veroordeeld tot een zittend bestaan, maar hij is intussen, met veel wilskracht en soms tegen de stroom in, bezig uit te zoeken wat nog wel mogelijk is. Vóór de hersenbloeding leidde Henk een dynamisch bestaan. Ruim 25 jaar geleden vertrok hij naar Bulgarije om daar een hotel te beginnen. Eigenhandig heeft hij het hotel opgeknapt, een huis gebouwd en het meubilair gemaakt. Het omliggende bosperceel is geschikt gemaakt voor de hotelgasten en de opbrengst van een groentetuin werd gebruikt in de keuken van het hotel.

Na zijn hersenbloeding volgde een lange periode van revalidatie kwam er enige verbetering tot stand en werd er besloten om een baan in India te accepteren. Het runnen van het hotel was te zwaar geworden. In India ontmoette Henk zijn vrouw. Samen zouden ze teruggaan naar Bulgarije om daar te gaan redden wat er nog was. Helaas volgde een tweede heftiger herseninfarct en restte niets anders dan terug te keren naar Nederland. Intussen was een groot deel van zijn bezittingen door de lokale bevolking in beslag genomen. Berooid belandde hij in een rijtjeswoning in Wageningen. Het naar Nederland halen van zijn vrouw duurde 2 jaar.

Ondanks de grote tegenslagen ging Henk niet bij de pakken neerzitten. Hij was vast van plan thuis zijn eigen dagbesteding te creëren. Na veel weerstand te hebben overwonnen, kreeg hij de gemeente zover dat hij een freesmachine mocht aanschaffen. Inmiddels is daar ook een 1.60 meter brede printer en een stickersnijder bijgekomen. Zijn woonkamer is een kleine productielocatie geworden, het ‘Floralab’. Na een jaar van opstarten en proefdraaien is nu de tijd aangebroken om naar buiten te treden. Begeleiding, o.a. door experts op het gebied van niet-aangeboren hersenaandoeningen, moeten ervoor zorgen dat Henk in zijn enthousiasme zijn grenzen niet overschrijdt. Voor een aantal producten uit het Floralab zijn inmiddels afnemers gevonden en enkele producten zullen binnenkort in het Kadolokaal van Zideris in de Hoogstraat te koop worden aangeboden. Henk hoopt ook af en toe stagiaires te mogen begeleiden. Overigens is iedereen ook welkom om bij Henk thuis zijn producten te bekijken en eventueel aan te schaffen (tijdens kantooruren).

Bij mooi weer zit Henk graag op de ruime, houten bank vóór het huis, in de hoop dat buurtgenoten af en toe aanschuiven voor een gesprekje en een kopje thee. Een slimme manier om je buren te leren kennen als je zelf niet mobiel bent. Henk spoort iedereen die met tegenslagen te maken heeft aan niet bij de pakken neer te zitten. Je zult zien dat er mensen zijn die je willen helpen. Het is nooit zo slecht als je zelf denkt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie