Het varende theater Serendiep is onderweg naar Wageningen
Het varende theater Serendiep is onderweg naar Wageningen Kaalstaart

Betakunstfestival Kaalstaart meert aan in Wageningen

30 maart 2024 om 20:02 Overig

WAGENINGEN De Eestroom, de Serendiep en de Oostenwind meren dit jaar aan in de Rijnhaven van Wageningen, Dordrecht en Breda. Deze drie historische binnenvaartschepen vormen samen het reizende festival Kaalstaart, dat zich richt op bètakunst. Het festival biedt een podium aan kunstenaars die zich bezighouden op het snijvlak van kunst, wetenschap en techniek.

De eerste editie van Kaalstaart vond in 2012 plaats in Amersfoort en werd een jaarlijks terugkerend festival voor bètakunst. Sinds 2022 vaart het festival door het land om per locatie een weekend vol bètakunst te tonen. Dit jaar dus ook in Wageningen.

Voor wie de term ‘bètakunst’ nieuw is: dit is kunst gebaseerd op natuurkunde, wiskunde, biologie en techniek. Denk daarbij aan kinetische kunst, bio-based kunst, door computergestuurde gereedschappen of door AI samengestelde kunst.

Om kunst en wetenschap nog dichter bij elkaar te brengen heeft Kaalstaart dit jaar onderzoekers uitgenodigd om actuele vragen uit de wetenschap te beschrijven. Aan de kunstenaars is gevraagd om met hun werk op deze dilemma’s te reageren.

Op vrijdag 5 april om 20.00 uur trapt Kaalstaart het festival af met het bètapodium. Als bezoeker kun je een podium vol kunst, verrassing, performance, muziek en wetenschap verwachten. Op zaterdag 6 en zondag 7 april zijn de exposities in de schepen te bezoeken vanaf 12.00 uur in de middag. Kijk voor het volledige programma op www.kaalstaart.nl.

advertentie
advertentie