Maarten van den Burg uit Wageningen met zijn eigen machines.
Maarten van den Burg uit Wageningen met zijn eigen machines. Van den Burg

Zestienjarige start eigen bedrijf

8 september 2021 om 10:54 Overig

Maarten maakt tegels en terrein vrij van onkruid

WAGENINGEN Maarten van den Burg is 16 jaar en zit in 5 VWO op het Marnix College. Hij heeft sinds kort een eigen bedrijf in onkruidbestrijding. In maart dit jaar was hij de winnaar van het ondernemerstraject voor jongeren ‘The Boardroom’ in Ede.


Pauline Schakenbos

Op een natuurvriendelijke wijze maakt Maarten van den Burg opritten, terrassen, parkeerplaatsen en bedrijventerreinen schoon met behulp van diverse veegmachines. Hij heeft daarvoor een eigen bedrijf opgericht. Dat is het gevolg van ‘The Boardroom’, een project voor jongeren met een drive voor ondernemerschap. 

Ambitieuze ondernemende jongeren krijgen een half jaar lang gratis training en begeleiding van ervaren succesvolle plaatselijke ondernemers. Ze leren niet alleen over ondernemerschap. Ze worden zich ook meer bewust van de mogelijkheden op de plek waar ze wonen, ze bouwen een netwerk op en starten een concreet project. 

Maarten had een poster zien hangen en schreef zich uit nieuwsgierigheid in. Hij had nog geen idee wat voor bedrijf hij zou willen. Tijdens het project ontstond zijn bedrijfsidee. 

De jury vond zijn pitch en plan de beste. Met de prijs die hij als winnaar kreeg, kon hij flyers en een website laten maken voor zijn nieuwe bedrijf en heeft hij een accuboormachine gekocht. De veegmachines en voorraad borstels zijn van hemzelf. Door een jaar lang te werken kon hij die investering doen.


Leren wat ondernemen is Elke week kwam er een andere ondernemer vertellen over weer een aspect van ondernemerschap.

“Heel inspirerend,” vertelt Maarten. “Ik heb nooit geleerd om als ondernemer te kijken. Ik heb het thuis niet meegekregen. Mijn moeder werkt voor gemeenten in het sociaal domein en mijn vader is wetenschapper. Ik leek nog het meest op hem, eerst heel lang nadenken hoe je iets gaat aanpakken. Nu ga ik het gewoon doen en leer gaande weg.”

“Daarom koos ik ook voor dit werk en niet voor werk in een kantoor achter je laptop. Ik vind het contact met klanten leuk. Je leert mensen kennen en bouwt een netwerk op. Via via kom ik nu weer aan nieuwe klanten. En ik leer steeds meer. De ene klant weet veel van planten, de ander van machineonderhoud.” 

Zijn klanten vinden het leuk dat Maarten langs komt en geen anoniem bedrijf.

Meer dan een bijbaan Een baantje bij de supermarkt vindt Maarten maar niks. 

In coronatijd wilde hij niet hele dagen thuis zitten, daarom ging hij naar zijn oom die in veegmachines handelt. Daar was lekker veel ruimte en kon hij meehelpen in het bedrijf. Zo leerde hij dit werk goed kennen en lag het voor de hand daarin een bedrijf te beginnen. De veegmachines zijn nu zijn eigendom. Het benodigde geld heeft hij met zijn bijbanen verdiend.

Ook al is zijn bedrijf vooral een bijbaan naast school, Maarten wil nog best groeien. Bij een grote klus schakelt hij nu al vrienden in. Maarten: “Ik heb nu 40 klanten, waarvan 20 met een abonnement. Daar kunnen best nog klanten bij. En wie het zelf wil doen kan door de weeks mijn veegmachines huren.”


Wat Maarten zijn leeftijdsgenoten en eigenlijk iedereen aanraadt: “Doe eens gek en ga iets nieuws proberen, net als ik. Het kan zomaar leuk uitpakken.”

w [vandenburgonkruidbestrijding.nl

advertentie
advertentie