Alexander Schwarzman beseft dat hij zijn wereldtitel kwijt is, die Roel Boomstra na drie jaar weer terug heeft.
Alexander Schwarzman beseft dat hij zijn wereldtitel kwijt is, die Roel Boomstra na drie jaar weer terug heeft. Geb Kos

Schwarzman is wereldtitel kwijt

24 januari 2022 om 11:04 Overig

Match om de wereldtitel dammen 

WAGENINGEN Alexander Schwarzman was na afloop even sportief als eerlijk. “Ik heb verdiend verloren”, erkende hij – waarheidsgetrouw - na afloop van zijn match om de wereldtitel dammen. Roel Boomstra haalde derhalve volkomen verdiend de titel terug naar Nederland land en overklaste – ook naar eigen zeggen – de 54-jarige vijfvoudige wereldkampioen.

Het betekende voor het paradepaardje van TeamNL de derde keer dat hij zich ‘s werelds beste dammer mocht noemen. Ook de andere twee keer gebeurde dat in een tweekamp. In 2016 moest Jan Groenendijk eraan geloven (16-8) en in 2018/2019 opnieuw Schwarzman, die ook toen drie partijen verloor, waarvan twee in de tiebreak.

De 28-jarige Boomstra zette in de High Tech Campus Eindhoven met een verrassende maar niet al te moeilijke combinatieve overwinning de toon en sloeg ook nog twee keer toe in de tiebreak. Schwarzman kon daar te weinig tegenover stellen. Hij kan zijn nog steeds niet geringe damkunsten nu gaan vertonen in de nationale clubcompetitie, waarin hij samen met Jan Groenendijk sterkhouder is van de Wageningse topclub WSDV.

Deze vereniging timmerde in Eindhoven aan de weg met Ester van Muijen. Deze professionele dam- en schaaktrainer verzorgde dagelijks op prettige en deskundige wijze via een livestream het commentaar, gelardeerd met interviews. Zij deed dit samen met spelers van TeamNL, zoals clubgenoten Groenendijk en Machiel Weistra. De livestream via Twitch werd wereldwijd meer dan een miljoen keer bezocht.

advertentie
advertentie