Jan Janssen is nog altijd populair. Hij geniet zichtbaar van het biertje en de zoen die hij van Angelique Verploegen (rechts) kreeg. Ook haar fietsvriendin geniet mee.
Jan Janssen is nog altijd populair. Hij geniet zichtbaar van het biertje en de zoen die hij van Angelique Verploegen (rechts) kreeg. Ook haar fietsvriendin geniet mee. Dick Martens

Stralende laatste ‘Jan Janssen Classic’ TCW’79

Overig

Jan Janssen: ‘Ik ben blij de tocht weer te hebben gereden’

WAGENINGEN Sportscentre De Bongerd was afgelopen zaterdag het domein van toerfietsers en mountainbikers. Zij namen deel aan respectievelijk de Jan Janssen Classic en de Hel van Wageningen. 3000 wielerliefhebbers gingen op pad om samen te genieten van ‘hun’ sport die zij konden bedrijven in een meer dan inspirerende omgeving. Dat natuurlijk tot tevredenheid van de organiserende vereniging TCW’79, al was deze editie er wel een met een dubbel gevoel, omdat het de laatste keer was dat zij de Jan Janssen Classic organiseerden. De tocht zal wel blijven bestaan, maar zal niet meer vertrekken vanuit Wageningen. Wielerheld en naamgever van de tocht, Jan Janssen inmiddels 83 jaar (!) was zelf ook weer van de partij. Ook hij had weer genoten en roemde ‘zijn vrienden van TCW’79’. ,,Het was weer geweldig!’

Dick Martens

Na 70 kilometer kwam de tourwinnaar van 1968 onder luid applaus van de toerrijders op het grote terras voor de Bongerd onder de finishboog door. Even wiste hij het zweet van zijn voorhoofd, zette zijn fiets netjes aan de kant om zich vervolgens onder zijn fans te mengen. Want fans heeft hij nog altijd. Een van hen is Angelique Verploegen (53). Zij fietste de tocht met een grote groep van RTV Leeuwen. ,,Wij fietsen deze geweldig mooie tocht al jaren en gingen vooraf altijd koffiedrinken bij Jan Kosters hier in Wageningen, die vervolgens ergens op het parcours stond met appeltaart. Na afloop gingen wij bij hem barbecueën en borrelen. Helaas is Jan overleden, maar zijn zoon Gerard heeft ‘de taak’ van zijn vader gelukkig overgenomen.” Dan is het tijd voor een foto met Jan Janssen die naast een zoen ook nog een lekker verfrissend biertje krijgt. Beiden genieten zichtbaar van ‘hun’ momentje.

,,Ja, de mensen kennen en erkennen mij nog altijd. Dat vind ik nog steeds mooi”, geniet Jansen, die de 70 kilometer samen met zijn zoon Pierre reed, nog na. ,,Ik ben blij, dat ik na vorig jaar de nodige gezondheidsproblemen te hebben gehad, weer op de fiets kan zitten en mag fietsen in deze prachtige omgeving. Het fietsen is hier zo fantastisch en het is bovendien een mooi evenement, dat altijd geweldig door TCW is georganiseerd. Jammer dat het hier nu stopt, maar ik ben wel blij dat een andere organisatie de tocht voortzet. Ik hoop nog vele jaren deel te kunnen nemen.” Vervolgens mag Jansen uit handen van TCW-voorzitter Peter Stokvisch een cheque van € 3.566,00 overhandigen aan een vertegenwoordigster van het Fonds Gehandicaptensport, het goede doel dat TCW al jaren aan hun tocht heeft gekoppeld. Ook Cees van Nieuwenhuizen (76), een van de tientallen vrijwilligers van TCW, geniet van de tevredenheid die afstraalt van deelnemers, Jan Janssen en zijn medevrijwilligers. ,,Wel jammer dat het voor ons de laatste keer is. De meeste vrijwilligers zijn boven de 65 en ook de kosten rijzen de pan uit. Het financiële risico wordt te groot, ook omdat er grote sponsoren zijn afgehaakt. Dan moet je de realiteit ook onder ogen durven zien. Toch een dag met een dubbel gevoel, we hebben het altijd met heel veel plezier gedaan.”

advertentie
advertentie