Er werd zeker gevoetbald op het Joop Stroop toernooi, maar het was ook 'een ode aan de derde helft'.
Er werd zeker gevoetbald op het Joop Stroop toernooi, maar het was ook 'een ode aan de derde helft'. Dick Martens

‘Voetbal, een biertje, sterke verhalen’

Overig

24e editie Joop Stroop toernooi: ‘Een ode aan de derde helft’

WAGENINGEN Op een zonovergoten Sportpark De Zoom was het afgelopen zaterdag gezellig druk. Bonte shirts, teams met legendarische en ludieke namen, technische hoogstandjes afgewisseld met kolderieke missers, maar vooral gezelligheid, als je al die ingrediënten moet samenvatten in één krachtige term, dan kom je ‘gewoon’ tot: Super Joop Stroop, Het toernooi is destijds als grap ontstaan, omdat teamleider Joop destijds vond, dat de organisatoren van het veteranentoernooi, dat hij het beter kon. Helaas overleed de man naar wie het mooie toernooi is vernoemd op 19 mei 2006. Veel en veel te vroeg.  Het motto van het toernooi is: ‘Geniet van het voetballen, de muziek, de sterke verhalen, het biertje en vier de vriendschap!’ 

Dick Martens

Die laatste zin komt uit het voorwoord van het programmaboekje van het toernooi, dat alweer zijn 24e editie kent en zoals de laatste jaren gebruikelijk is, geschreven ‘met een knipoog’ door Han Verdonk.Ook nu weer ‘opent’ Verdonk met een kop die verwijst naar waar we zo langzamerhand meer dan genoeg van hebben: ‘Het Virus’. Corona? Nee, gelukkig niet, bedoeld wordt ‘Het Voetbalvirus’. ,,Ik weet nog goed, dat ik in de zeventiger jaren zelf met het virus besmet raakte”, ‘knipoogt’ hij richting de lezers en deelnemers. ,,In de negentiger jaren raakte ik ernstig her-besmet, dat was hier in Wageningen op dit Sportpark. Het virus heeft mij tot nu toe niet kunnen verslaan. Het zorgt bij mij nog altijd voor levenslange steun, trouw, emotie, blijdschap, verdriet, teleurstelling, maar bovenal vriendschap en (club)liefde.” 

En dat alles zie en beleef je als je getuige bent van de diverse wedstrijdjes tussen teams als bijvoorbeeld: Henk z’n jongens, Stiekeme 4e, de Oude A-selectie en Ouwe Jaap, verwijzend naar de legendarische ‘Ouwe’ Jaap Wildeboer ook wel Happy Buddha genoemd. ,,Die bijnaam kreeg hij tijdens een vakantie”, legt Jos Roest, speler van het Ouwe Jaap-team. ,,Het is een verwijzing naar zijn postuur, maar een Happy Buddha brengt ook geluk. Daarom spelen wij ook met die afbeelding en ‘Ouwe Jaap’ op ons shirt. Goed toch?” Van dergelijke verhalen geniet ook ‘toernooidirecteur’ Ab de Leeuw, die samen met zijn handlangers Jan van Dijk, Edwin Spee, Cees Rondhout en Arjen Gerssen zorgt voor een vlekkeloze organisatie. ,,De gezelligheid staat voorop, eigenlijk is het een soort voetbalreünie. Het is eigenlijk ook een ode aan ‘de derde helft’. Ook leuk is, dat er de laatste jaren wordt deelgenomen door vrouwenteams. Goed om te zien en zeker goed voor de sfeer. En sfeer is er, mede door het mooie weer, de soepele organisatie, maar zeker ook door het voetbalplezier in ruime mate, waarbij opvallend is, dat het feit, dat er zonder scheidsrechters gespeeld wordt, daar geen afbreuk aan doet. Hoewel alle deelnemers winnaars waren uiteindelijk het damesteam van DOVO en bij de mannen Heeren 3 de sterksten van de Super Joop Stroop 2.0-editie. Het uitgebreide buffet, verzorgd door Willem van Roekel, zette uiteindelijk de laatste puntjes op de spreekwoordelijke i.

advertentie
advertentie