Het bestuur van coöperatie WOW heft het glas op het behaalde resultaat
Het bestuur van coöperatie WOW heft het glas op het behaalde resultaat Cooperatie WOW

Buurt succesvol met initiatief

2 augustus 2022 om 19:33 Overig

WAGENINGEN Bewoners van de Benedenbuurt namen zes jaar geleden de eerste stappen op weg naar een coöperatief warmtenet voor hun buurt. Dit idee is nu weer een stap verder richting werkelijkheid. 

Pauline Schakenbos

Het waren spannende weken. Vóór 15 juli moest tenminste 75% van de huishoudens in een koopwoning meedoen met het nieuwe warmtenet. Anders zou het aanleggen niet rendabel zijn. Het was bovendien een harde deadline. In september start de gemeente namelijk met het aanbesteden van de vervanging van de riolering. Alleen als het werk gecombineerd wordt, is de aanleg van een warmtenet haalbaar. 

De uitslag: 83% van de woningeigenaren meldde zich aan. Theo de Bruijn, lid van het projectteam, is ontzettend trots: “Het is prachtig dat we dit samen voor elkaar hebben gekregen! Een warmtevoorziening waar we zelf aan de knoppen zitten. En de bewoners worden volledig ontzorgd.” 

Zes jaar geleden nam een aantal bewoners het initiatief. Een aardgasvrije wijk door een gezamenlijke warmtevoorziening. Betaalbaarheid en duurzaamheid stonden voorop, niet het rendement. En een belangrijke vereiste was natuurlijk: zekerheid dat er altijd warmte geleverd wordt. Het is een lange weg geweest, met veel overleg, uitzoekwerk, deskundigen inschakelen, bewoners betrekken. Gemeente Wageningen, Woningstichting en de Rijksoverheid ondersteunen de initiatiefnemers in het proces.

Er is een bewonerscoöperatie opgericht, Warmtenet Oost Wageningen (WOW) en vervolgens het warmtebedrijf WOW dat het net verder zal ontwikkelen en exploiteren. Dat warmtebedrijf is voor twee derde in handen van de bewoners en de gemeente en een derde van warmteleverancier Kelvin. Klanten zijn automatisch lid van de bewonerscoöperatie en hebben op die manier invloed op het beleid van het bedrijf. 

De Benedenbuurt is hiermee een koploper in de energietransitie voor woonwijken. Er is veel geleerd, wat toepasbaar is in andere buurten, zowel in Wageningen als in de rest van Nederland. Over het project is daarom een documentaire gemaakt: youtu.be/BX-g8ky4U6A.

Uitleg over het warmtenet staat op: warmtebedrijfwow.nl/warmtenet/

w www.cooperatiewow.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie