WVV Wageningen-voorzitter Nico Kneepkens wijst alvast de plek aan waar de replica van de Holdert-beker zal komen te staan. Dick Martens

‘De Holdert-beker krijgt hier een mooie plek’

3 augustus 2022 om 17:15 Overig

WAGENINGEN De Wageningse Berg was tot het faillissement in juni 1992 de thuishaven van FC Wageningen, de afgesplitste proftak van WVV Wageningen. Op zaterdag 17 september is het stadion het decor van een historische voetbalmatch. Om 14.00 uur spelen DSV Concordia uit Delft en SV RAP uit Amstelveen een replay van de wedstrijd in 1906 om de KNVB Holdert-beker, de voorloper van de huidige KNVB-beker. Na afloop van de wedstrijd volgt de prijsuitreiking, waarbij alle clubs die de Holdert-beker ooit wonnen een replica ontvangen. Ook WVV Wageningen, dat het bekertoernooi in 1939 won. Voorzitter Nico Kneepkens heeft er in de bestuurskamer al een plek voor gereserveerd.

Dick Martens

In 1898 schonk de heer H.M.C. Holdert uit Amsterdam een zilveren beker aan de Nederlandse Voetbal Bond (NVB), met als doel het bekervoetbal een impuls te geven. Deze beker werd door het Delftse Concordia in 1906 na een zege op SV RAP uit Amstelveen binnengesleept. Voor preses Sierk Coolsma van Concordia was het 135 jarig lustrum reden om een speurtocht te starten naar de verdwenen beker. Het spoor liep dood bij Willem II dat de beker in 1946 voor het laatst won. De Tilburgers stuurden de zilveren beker wel terug naar de voetbalbond maar sindsdien is de trofee spoorloos. Niet veel later introduceerde de voetbalbond de KNVB-beker, die bekendheid kreeg als ‘de dennenappel’. De winnaars krijgen sindsdien een replica van deze bokaal. WVV Wageningen wist tweemaal het nationale bekertoernooi te winnen. Op zondag 18 juni 1939 versloeg het bij Eendracht in Arnhem, PSV uit Eindhoven met 2-1, en won het de KNVB Holdert-beker. Bijna tien jaar later, zondag 20 juni 1948, mocht Wageningen-aanvoerder Job Jansen de KNVB-beker de ‘dennenappel’ omhooghouden. In het Olympisch Stadion in Amsterdam werd het Amsterdamse DWV op 0-0 gehouden. De Gelderse formatie was na verlenging (0-0) beter in het nemen van strafschoppen: 3-2.

,,Voor de replica van de Holdert-beker hebben we hier bij WVV Wageningen al een mooi plekje gereserveerd. Hij komt op de vitrinekast, waarin nog meer historische Wageningen-prijzen pronken, te staan”, wijst Kneepkens de plek alvast aan. ,,Die staat dan weer tegen een wand waar prachtige historische Wageningen-foto’s zijn opgehangen. Elftalfoto’s, spelmomenten, een portret van de legendarische voorzitter Ab Wit.” Winnaars van de KNVB Holdert beker waren naast WVV Wageningen onder andere: HBS Den Haag, AFC Ajax Amsterdam en Feyenoord Rotterdam. ,,De echte beker verdween net na de oorlog, in 1946 spoorloos. De voorzitter van Concordia heeft nu met behulp van een 3D-printer een replica kunnen maken. Geweldig, dat wij daar ook een exemplaar van krijgen.” Maar Kneepkens wil nu meer. ,,Ja, die ‘Dennenappel’ natuurlijk. Daar ga ik ook nog naar op zoek en desnoods maken we die zelf. Ik heb er al een 3D-tekening van gemaakt, ik zou hem zelfs zo kunnen frezen, maar daarvoor heb ik nog niet de juiste ornamenten. Wel het model. Dus wie weet wordt het hier in de bestuurskamer straks nog mooier.”