Buren van Veerstraat en Veerweg laten zich op een warme zaterdag informeren over het energieproject van de Wilhelminaweg.
Buren van Veerstraat en Veerweg laten zich op een warme zaterdag informeren over het energieproject van de Wilhelminaweg. P.Schakenbos

Stroom opwekken en opslaan

9 augustus 2022 om 19:53 Overig

WAGENINGEN Buren van de Veerstraat en de Veerweg lieten zich graag informeren over het opslaan van zonne-energie en het waterstofproject van de Wilhelminaweg .

Buren werken samen

Pauline Schakenbos

In 2017 deden diverse bewoners van de Veerweg en de Veerstraat mee aan het Klimaatstraatfeest, een energiebesparingswedstrijd. Daar is de groep ‘Veerkracht’ uit ontstaan. Sindsdien hield men ‘huiskamerkoffies’, men isoleerde, nam LED lampen, een energiezuinige koelkast en schafte zonnepanelen of een warmtepomp aan. Er is ook een elektrische deelauto. Allemaal stappen om CO2 te besparen. 

Ze hebben nu interesse in opslag van energie, bijvoorbeeld in een buurtbatterij. Paddy Noë is uitgenodigd om te vertellen over zijn project voor de Wilhelminaweg.
Paddy woont met Margje Penning in een rijksmonument dat ze super duurzaam hebben gemaakt. Ze hebben een bodemwarmtepomp en, net als veel van hun buren, zonnepanelen. Overdag produceren die veel stroom, die men grotendeels terug levert aan het elektriciteitsnet. Daar ontvang je nu een bedrag voor, maar dat wordt afgebouwd. Dus zoekt men naar opslagmogelijkheden. Paddy zet zich al jaren in voor waterstof. Samen onderzochten ze hoe de straat tot een betere balans kan komen van opwekken en gebruiken van elektriciteit. Dit heeft geleid tot een proefproject met waterstofgas in aanvulling op aardgas.

De opzet van het pilotproject is dat de extra zonne-energie naar een elektrolyse apparaat gaat. Die maakt H2 en O2 uit water. De H2 wordt opgeslagen en O2, zuurstof, gaat de lucht in. In een extra gasnet tussen de tien deelnemende woningen komt het waterstofgas dan beschikbaar om bij te mengen bij het aardgas. De Elektrolyser komt op de parkeerplaats van Paddy.

De buren van de Veerweg en Veerstraat vinden het een interessante optie. Voor deze pilot blijft het echter bij deze 10 huizen, vertelt Paddy. “Jullie zijn echter van harte uitgenodigd om een eigen pilot te beginnen. Maak vooral gebruik van onze opzet en het voorwerk dat ik heb gedaan.”

Wilt u weten wat er in uw buurt al gebeurt, of heeft u een initiatief samen met buren? Kom langs in de Binnenstadswinkel, Hoogstraat 23, woensdag tussen 14 en 16u of vrijdag tussen 10 en 12u. Of kijk op:

w wageningenwoontduurzaam.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie