Afbeelding

‘De wereld is getuige’

Overig

WAGENINGEN Stephan Sanders spreekt op maandag 23 januari van 19.45 tot 22.00 uur in de Rooms-Katholieke Kerk aan de Bergstraat 17 in Wageningen. De toegang is gratis.   

Stephan Sanders spreekt in Wageningen

Sanders studeerde vanaf 1979 filosofie en politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1986 publiceert hij onder meer in De Groene Amsterdammer en in de Volkskrant en heeft hij zijn eigen vaste column in Vrij Nederland, in De Nieuwe Koers en in Onze Wereld. Bij de VARA presenteerde hij onder andere het radioprogramma Ophef en Vertier. Met Anil Ramdas presenteerde Sanders Het Blauwe Licht bij de VPRO. Hij is regelmatig gastcolumnist bij Theodor Holmans Desmet live, sinds 2008 OBA Live. Een keer per week presenteerde hij bij de NOS het populaire laatavond-nieuwsprogramma op Radio 1 Met het oog op morgen. Op diezelfde zender presenteert Sanders eens per maand het programma Brainwash Radio voor de HUMAN. Van maart tot en met augustus 2010 woonde Sanders in Almere. Hij schreef daar als ‘writer in residence’ voor en over de gemeente Almere het boek ‘Iets meer dan een seizoen’. In hetzelfde jaar sprak hij de jaarlijkse Mosse-lezing uit. In een briefwisseling in De Groene Amsterdammer in 2015 gaf Sanders aan zich tot de gelovigen te rekenen. In een serie artikelen in dagblad Trouw legde hij zijn keuze uit. 

In februari 2016 gaat Stephan Sanders voor het eerst sinds lange tijd naar de kerk. Niet voor een trouwerij of begrafenis, maar omdat hij moet van zichzelf. Onderhuids heeft zich jarenlang een Godsbesef opgehoopt dat erkend wil worden. Maar zijn religieuze wending gaat gepaard met een onbehoorlijke hoeveelheid schaamte, een gevoel dat hij steevast met ironie verhulde. Bij zijn eerste kerkgang is er geen ontkomen aan. Er staan meteen camera’s opgesteld, want de Heilige Mis in de Sint Nicolaasbasiliek in Amsterdam wordt uitgezonden op tv. Niet alleen God, maar ook de wereld is getuige. Hoe komt het dat een nieuwgelovige zichzelf zo minnetjes weerspiegeld ziet in het publieke oog? Wat heeft God van doen met schaamte? En met kleur, seksualiteit en adoptie? Sanders formuleert al tastend zijn antwoorden, terwijl de schaamte steeds over zijn schouder meekijkt.

advertentie
advertentie
Afbeelding
SAM Plein De Roghorst stimulans voor buiten sporten en spelen 16 uur geleden
Afbeelding
WSDV Gelders damkampioen 5 feb, 09:57
Afbeelding
Nederlandse tafeltennisters in Wageningen onderuit tegen frankrijk 3 feb, 19:42
Afbeelding
Tips om jezelf voor te bereiden op carnaval 3 feb, 08:03
Afbeelding
WSDV-motor draait op volle toeren 1 feb, 12:14
Afbeelding
Op eigen houtje, vrouwen in Elfstedentocht 1 feb, 12:11
Afbeelding
Wageningen eert zijn sporters 31 jan, 11:49