Afbeelding
Kees Stap

Eén oorlog, twee verledens

4 mei 2023 om 13:18 Overig

WAGENINGEN Oma die in Rotterdam woonde tijdens de oorlog en haar huis verloor tijdens een bombardement. Grootmoeder die opgroeide in een NSB-gezin. Nina Bos (20) raakte gefascineerd door die familiegeschiedenis. Zij schreef er een boek over: ‘Eén oorlog, twee verledens’. 

In de loop der jaren leerde Nina de oorlogsverhalen van beiden kennen. “Het grote contrast tussen de oorlogsverhalen van mijn oma en grootmoeder intrigeerde me, omdat de verhalen elkaar door de vele verschillen en overeenkomsten aanvullen. Qua leeftijd scheelden ze drie weken, ze zijn geboren in 1930. Mijn oma groeide op in Rotterdam, het gezin verloor hun huis tijdens het Vergeten Bombardement in 1943 en maakt de hongerwinter en vele andere gruwelijkheden mee. Mijn grootmoeder groeide op in een pro-Duits NSB-gezin en haar vader was zelfs nauw betrokken bij de oprichting van pro-Duitse Reichschulen. Het gezin vluchtte aan het eind van de oorlog naar Duitsland.”In haar boek heeft Nina het steeds over Oma en Grootmoeder. Ze had ze echter allebei even lief. “Ze werden zo nou eenmaal genoemd in beide families. En voor mijn boek was het handig om ze op die manier uit elkaar te houden. Ze konden het trouwens ook prima met elkaar vinden. Af en toe gingen bij elkaar op bezoek zonder dat wij daarbij waren.”
Oma en Grootmoeder zijn inmiddels overleden. “Met Oma heb ik nog uitgebreid kunnen praten over wat er allemaal tijdens de oorlog is gebeurd. Van Grootmoeder heb ik geluidsfragmenten van mijn tantes gekregen, die met haar gesproken hebben. Zij heeft het na de oorlog heel lastig gehad. Ondanks dat ze er zelf iets aan kon doen, als meisje had ze geen keus. Later vertelde ze wel dat het natuurlijk heel erg fout was, wat haar ouders gedaan hebben.”Voor Nina zelf blijven 4 en 5 mei heel bijzonder. “Als Wageningse krijg je automatisch de boodschap van vrijheid en vrede mee. Ik dacht dat dat overal zo zou zijn. Maar toen ik in Nijmegen ging studeren, bleek tot mijn verbazing en ontzetting dat jongeren uit andere delen van het land soms weinig van de geschiedenis afweten. Zelf loop ik dit jaar in ieder geval weer mee met de Stille Tocht en sta ik twee minuten stil bij het monument aan de Costerweg. En denk ik ook aan Oma en Grootmoeder. De laatste regel in mijn boek luidt niet voor niets; ‘Zo waren beide vrouwen uiteindelijk slachtoffer van de oorlog’.”
‘Eén oorlog, twee verledens’ kost 24,95 en is te bestellen in de boekwinkels.

Kees Stap
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie