Jonna Brantjes voor haar werkplek; het stadhuis.
Jonna Brantjes voor haar werkplek; het stadhuis.

Student Jonna ook ambtenaar

29 november 2023 om 09:49 Overig

WAGENINGEN Jonna Brantjes is student aan de WUR. Maar sinds september is ze ook ambtenaar. Voor 8 uur per week is zij de speciale studentambtenaar bij de gemeente Wageningen.

Toen Jonna de vacature zag staan, dacht ze meteen; dat is iets voor mij. “De gemeente zocht iemand die signalen van studenten oppikt en aankaart bij de gemeente. Ik vind het leuk om me met maatschappelijke vraagstukken bezig te houden. Dat kan ik in deze rol prima doen. Het belangrijkste van deze functie is het verbinden van de studenten met de rest van de stad.”

In de bijna drie maanden dat ze bezig is, heeft Jonna al een aantal praktische zaken kunnen oppakken. “Zo is er een flinke discussie over de kroegen onder de studentenflats. Eentje gaat verdwijnen, het dreigt ook met de rest te gebeuren. Ik ken de diverse belangen van de studenten, Idealis en gemeente en probeer ze samen aan tafel te krijgen. Een ander voorbeeld is een signaal van de roeiers van Argo dat het verkeer op de Grebbedijk niet veilig is. Ik breng hen dan in contact met de vakambtenaren.”

Aan de andere kant weten ook de collega-ambtenaren Jonna inmiddels te vinden. “Ze benaderen me steeds vaker om aan te schuiven bij onderwerpen die studenten raken. Zo zijn we nu bezig hoe we studenten kunnen informeren over de wettelijke regels rond huurprijzen voor kamers. Ik geef daarbij praktische tips aan de gemeente. Zo bereiken zij de inwoners vooral via de gemeentepagina in de krant, Facebook en Twitter. Maar dat vinden studenten kanalen voor oudere mensen. Zij zitten veel meer op Instagram of TikTok. Dus als de gemeente studenten wil bereiken, moeten ze die kanalen veel meer gaan gebruiken.”

Na één jaar gaat Jonna het stokje als studentambtenaar overdragen. “Zelf hoop ik in de loop van volgend jaar klaar te zijn met mijn studie. Het is de bedoeling dat mijn opvolger voor twee jaar aan de slag gaat, dan kun je iets meer structurele projecten oppakken. Want ik merk dat dat met 8 uur per week lastig is. Die uren zijn zo voorbij.”

Kees Stap
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie