Afbeelding
Foto Pexels

Stappenplan voor het oprichten van een GmbH

9 maart 2023 om 11:31 Partnercontent

Veel Nederlandse ondernemers hebben de wens om ook in Duitsland te ondernemen. Niet voor niets, want over de grens ondernemen kent een groot aantal voordelen en kansen. Eén van die voordelen is dat Duitse bedrijven het liefst met andere bedrijven samenwerken die ook in Duitsland zijn gevestigd.

Zo zet je een bedrijf in Duitsland op

Het opzetten van een bedrijf in Duitsland is anders dan we in Nederland gewend zijn. In de meeste gevallen gaat het om een zogenaamde GmbH. De kans is groot dat je als BV in Nederland in het buitenland voor deze vorm kiest. Daarom zullen we ons in dit stappenplan beperken tot deze vorm. De belangrijkste reden om een dergelijk bedrijf op te zetten is om commerciële redenen. De meeste Duitse klanten vinden het prettig om met een GmbH zaken te doen. Het is ook nuttig voor de werving selectie Duitsland, omdat mensen graag voor deze rechtsvorm willen werken.

Stel de oprichtingsakte op

Begin met het opstellen van de oprichtingsakte. Dat hoef je niet zelf te doen. De Duitse notaris kan een concept opstellen. Vervolgens moeten alle aandeelhouders dit document ondertekenen. In dit document moeten verschillende gegevens staan, zoals de firmanaam, doelen, vestigingsadres, wie de directeur is, wie de aandeelhouders zijn en de hoogte van het stammkapitaal. 

Open een Duitse rekening

Het openen van een Duitse rekening is een noodzakelijke stap als je een GmbH in Duitsland wilt oprichten. Je hebt een bankrekening nodig om je bedrijf te financieren, dus je moet er een openen voordat je je GmbH kunt oprichten. Om een bankrekening te openen moet je de juiste documenten aanleveren om je GmbH op te richten. Als je alle documenten hebt ingediend, kan het proces van het openen van je rekening en het oprichten van je bedrijf beginnen. Het is verplicht om het stammkapitaal op een zakelijke Duitse rekening te zetten. Dit bedrag moet tenminste 25.000 euro zijn, voordat de onderneming kan starten met haar activiteiten. Na het opstellen van het Gesellschaftsvertrag zal de bank een zakelijke rekening openen. Daarvoor dien je wel eerst een afspraak te maken.

Ga terug naar de notaris en meld je aan bij het Handelsregister

Na de storting zal de bank een verklaring afgeven. Deze dien je als oprichter aan de Duitse notaris te sturen of te laten zien. 

Inschrijven in het Handelsregister

Daarna kan de notaris de GmbH inschrijven in het Duitse Handelsregister. Dit kun je zien als een soort Kamer van Koophandel Duitsland. Deze notaris moet daarvoor wel bevoegd zijn. Freelancers en kleine bedrijven hoeven zich soms niet in te schrijven in het Handelsregister. De kans is groot dat je je als GmbH wel bij het Handelsregister aan moet melden. Na publicatie en oprichting van de GmbH, kunnen de activiteiten bijna beginnen, maar niet voordat er melding is gemaakt bij het lokale Gewerbeamt

Registreren bij Gewerbeamt

De nieuwe onderneming moet ook geregistreerd worden bij het Gewerbeamt. Inschrijven is niet gratis, maar kost hooguit een paar tientjes. Dit lokale handelskantoor zal vervolgens de financiële gegevens doorsturen naar de Duitse Belastingdienst. Deze geeft dan aan welke belastingverplichtingen de onderneming en betrokkenen hebben in Duitsland.

advertentie
advertentie