Afbeelding
Politie

Wageningers veroordeeld na vechtpartij met zwaard, wandelstok en klauwhamer

19 februari 2024 om 15:45 Rechtbank

WAGENINGEN De rechtbank in Arnhem heeft vandaag twee mannen uit Wageningen veroordeeld voor een poging van zware mishandeling in Wageningen. Ook een man uit Veenendaal werd veroordeeld. Alle drie krijgen zij een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand en een taakstraf van 140 uur.

Rond middernacht op 14 april 2022 reed een 47-jarige man uit Wageningen met zijn zoon naar het adres waar de andere twee mannen waren. Volgens de man was hij door het dolle heen, dit omdat de mannen zijn zoon hadden bedreigd. Daarbij was hij onder invloed van alcohol en cocaïne. Hij reed met de auto in de richting van de mannen, waardoor zij aan de kant moesten springen om hem te ontwijken. Toen de auto in de tuin van de buren tot stilstand kwam, gingen de 21-jarige man uit Wageningen en de 25-jarige man uit Veenendaal naar de auto toe. De 47-jarige man stak met een zwaard vanuit de auto en de andere twee stompten hem en sloegen op hem in met een wandelstok, een paal en een klauwhamer.

CONFRONTATIE OPZOEKEN

Er is volgens de rechter bij alle drie de mannen geen sprake van noodweer. De rechtbank vindt dat toen de 47-jarige man op de andere mannen inreed en het moment dat hij met het zwaard stak, er geen sprake was van een situatie waartegen hij zich moest verdedigen. Dat geldt ook voor de andere twee mannen, omdat zij voldoende tijd en gelegenheid hadden om van de auto weg te lopen. In plaats daarvan gingen zij er juist naartoe. De rechtbank neemt het de mannen kwalijk dat zij ervoor kozen de confrontatie op te zoeken. Dat maakte dat de situatie uit de hand liep en twee van hen gewond raakten.

advertentie
advertentie