Foto:
aangeboden door hoyhoy

Aanpak fileleed rondom Universiteit Wageningen

Wie Wageningen met de auto binnenrijdt vanuit het noorden, ontkomt er niet aan om vanaf de A12 de afslag naar de N781 te nemen. Hier ligt ook de campus van Universiteit Wageningen. Hier zit een grote oorzaak van het fileleed rondom Wageningen. Er zijn daarom plannen om de verkeerssituatie te wijzigen.

Nieuwe rondweg

Zowel het verkeer dat Wageningen wilt binnenrijden als het verkeer voor de universiteit zorgen voor lange files aan de rand van Wageningen. Jarenlang ligt er al het plan voor de Campusroute, een nieuw aan te leggen rondweg rondom de universiteit. Zo zou het verkeer veel beter gereguleerd worden en zit het universiteitsverkeer het stadsverkeer niet in de weg. Over het plan van de Campusroute wordt al lange tijd gepraat en dit heeft tot de hoognodige spanningen geleid tussen de gemeente Wageningen en de provincie Gelderland. In 2017 dreigden de gesprekken over de rondweg te escaleren en was er de optie dat de provincie de regie zou overnemen van de gemeente. Bovendien zijn de inwoners in de wijken rondom de campus felle tegenstanders van de rondweg. De rondweg zou te dicht bij hun wijk liggen en dit tast de rust en openheid van het gebied aan. Ook natuurorganisaties zijn tegen, want in diverse plannen komt een deel van de rondweg vlak langs of door het Dassenbos te liggen. Hoewel een deel van de plannen voor de Campusroute is afgeschoten, is nog steeds niet uitgesloten dat deze er uiteindelijk wel komt. Maar als het zover komt, zal het nog lang duren voordat de eerste spade de grond in kan.

Bestaande wegen aanpassen

In juli 2020 heeft de gemeenteraad van Wageningen een voorstel aangenomen om toch niet voor een rondweg te kiezen, maar voor een aanpassing van de bestaande wegen rondom Wageningen. Dit besluit wordt doorgestuurd naar de provincie, die er uiteindelijk een definitief besluit over moet nemen. Daarbij zijn door de gemeenteraad wel enkele eisen gesteld, zoals een goede geluidswerende oplossing. Onderdelen van deze plannen zijn verbeterd openbaar vervoer en uitbreiding van fietsroutes. Het zal echter nog zeker tot het najaar van 2020 duren voordat de provincie het besluit gaat nemen om toch voor de Campusroute te gaan of om het voorstel van de gemeente Wageningen over te nemen.

Wat houdt een besluit voor de inwoners van Wageningen in?

Inwoners van de noordelijke wijken zullen opgelucht zijn wanneer er niet voor een rondweg gekozen wordt. Andere inwoners zullen het teleurstellend vinden, want het valt nog maar te bezien of de huidige verkeerssituatie zal verbeteren. De autoverzekering vergelijken is voor de inwoners van Wageningen in ieder geval zeker aan te raden. Voor welke oplossing er ook gekozen wordt, het zal drukker worden rondom Wageningen. Dit kan gevolgen hebben voor autoverzekeringen. Verzekeraars stellen hun premies steeds vaker vast aan de hand van een risicoprofiel van een postcode of zelfs huisnummer. Hierdoor kunnen de premies in geval van extra drukte stijgen. Met een autoverzekering vergelijken kan de goedkoopste autoverzekering gekozen worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden