Foto:
aangeboden door autoglas-concurrent.nl

Barst in voorruit, een groter probleem dan u denkt

Veel mensen krijgen te maken met een barst in de voorruit van hun auto. Een barst in de voorruit is uiteraard zeer vervelend, maar lijkt tegelijkertijd ook vrij onschuldig te zijn. Het spreekt immers voor zich dat het nog altijd beter is om een barst in uw voorruit te hebben dan dat deze in ontelbare stukken uit elkaar spat bij ruitschade. Toch is het altijd van belang om er bij stil te staan dat ook een barst in de voorruit heel wat vervelende gevolgen kan hebben. In bepaalde gevallen is het zelfs mogelijk dat uw auto vanwege deze reden wordt afgekeurd voor de apk.

Waar bevindt de barst in de voorruit zich?

Hoe komt het dat er bij autoruitschade alleen maar bij een voorruit een barst verschijnt terwijl de andere autoruiten van uw voertuig bij schade in ontelbare stukken uit elkaar spatten? Zeer eenvoudig. Enkele luxe automerken uitgezonderd is het namelijk zo dat uitsluitend een voorruit van een auto is gemaakt van gelaagd glas. Het betreft hier glas bestaande uit twee glaslagen waar tussenin een zogenaamde laag PVB folie is terug te vinden. Deze onzichtbare folie zorgt er voor dat het glas bij breuk niet in ontelbare stukken uit elkaar zal spatten. Het glas blijft dan weliswaar versplinterd aan elkaar vast hangen. Het gevolg is dat er een sterretje ontstaat. In het merendeel van de gevallen wordt deze veroorzaakt door steenslag, een bekend fenomeen waar u als bestuurder van een auto eigenlijk niets tegen kunt doen.

De plaats van de barst in de voorruit

De risico’s die gepaard gaan met het sterretje in uw voorruit is vooral afhankelijk van de plaats waar deze zich bevindt. Het spreekt immers voor zich dat een sterretje in één van de uithoeken van uw voorruit vervelend is, maar geen direct risico met zich meebrengt voor wat het zicht op de weg betreft. Dat geldt uiteraard wel wanneer het sterretje in uw gezichtsveld is terug te vinden. Eén enkele zonnestraal kan er dan bovendien reeds voor zorgen dat u wordt verblind waardoor u in een gevaarlijke situatie terecht kunt komen. Een sterretje in het gezichtsveld van de bestuurder brengt dan ook de nodige risico’s met zich mee.

Kan barst in voorruit zorgen voor afkeuring apk?

Het is een groot misverstand dat een beschadigde voorruit altijd direct zorgt voor een afkeuring voor de apk. Er wordt tijdens de controle namelijk altijd gekeken naar de plaats waar de ruitschade zich voordoet. Is deze terug te vinden in het gezichtsveld van de bestuurder waardoor hij geen optimaal zicht meer heeft op de weg? In dat geval zal de auto inderdaad worden afgekeurd voor de apk. Is de ruitschade in één van de uithoeken van de autoruit te vinden, dan vormt dit doorgaans niet zo’n probleem en hoeft u geen afkeuring te vrezen.

Een barst in voorruit oplossen

Heeft u te maken met een barst in de voorruit van uw auto en wilt u deze ruitschade graag laten verhelpen? In dat geval zult u er waarschijnlijk voor kiezen om een nieuwe autoruit te kopen. Dit is mogelijk, alleen zult u er op dit vlak rekening mee moeten houden dat er een structureel prijsverschil bestaat tussen een originele autoruit en een exemplaar dat is bestemd voor de after market. Een originele autoruit is immers voorzien van een merklogo en deze zorgt er voor dat u voor een autoruit als deze altijd heel wat meer zult betalen. Wilt u er zeker van zijn dat u een nieuwe voorruit kunt bestellen tegen de best mogelijke prijs? Dan is een after market autoruit behoorlijk aantrekkelijker te noemen.

Geproduceerd volgens de strengste Europese kwaliteitsnormen

De after market voorruiten mogen dan niet voorzien zijn van een merklogo, dit neemt niet weg dat ze over precies dezelfde kwaliteit beschikken als het geval is bij originele autoruiten. De voorruiten worden geproduceerd volgens de strengste Europese kwaliteitsnormen, gewoon in dezelfde fabrieken als het autoglas met merklogo. Dit zorgt er voor dat u altijd kunt rekenen op de meest optimale kwaliteit voor wat uw gloednieuwe voorruit betreft. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden