Jan Gaasbeek (rechts) en Marcel van Maanen zwaaien dit seizoen de scepter bij SKV.
Jan Gaasbeek (rechts) en Marcel van Maanen zwaaien dit seizoen de scepter bij SKV. (Foto: Dick Martens)

Jan Gasbeek: 'Ik ben een 'winners-type'

Ook bij het Wageningse SKV draaide de trainerscarroussel, voorafgaand aan het seizoen 2020-2021. Daar werd begin februari Jan Gaasbeek gepresenteerd als de opvolger van Marcel de Hoop, die als technisch manager aan de slag ging bij het Edese Blauw Geel ’55. Als assistent promoveerde Marcel van Maanen van het tweede team, naar de hoofdmacht. Gaasbeek verdiende zijn sporen in het voetbal al ruimschoots. Bij DOVO bijvoorbeeld, waar hij als een talentvol speler al de nodige furore maakte. Ook acteerde Gaasbeek in diverse Nederlandse jeugdselecties. In zijn profcarrière speelde hij voor AZ ‘67, FC Twente en NAC. Zijn trainersloopbaan begon bij de jeugd van DOVO, waarna hij vervolgens als hoofdtrainer actief was bij Advendo’57, SVL, JSV Nieuwegein en laatstelijk bij DE Merino’s in Veenendaal.

Door Dick Martens

WAGENINGEN - ,,Het bevalt mij tot nu toe prima”, steekt Gaasbeek, in de aanloop van het bekerduel met JVC Cuijk als tegenstander, van wal. ,,Ik trof een uitgebalanceerde groep aan, met jongens die erg graag willen, maar soms ook wat afgeremd moeten worden, als ik zie dat ze zich een beetje ‘over de kop’ lopen. Maar de wil is. We zijn nu ruim drie weken bezig, waarin we een aantal oefenwedstrijden hebben gespeeld, met wisselende resultaten. De eerste twee waren redelijk tot goed, met onder andere een 3-2 overwinning bij DFS, maar de laatste, een 3-2 nederlaag tegen Roda ’46 was weer wat minder. Daar speelde ook de vermoeidheid een rol, maar de selectie wordt wel met de week sterker. We hebben momenteel een groep van 20 spelers en dat is voor ons las trainers wel lekker werken. Ook het feit, dat we nu in de beker ook nog altijd vijf spelers mogen wisselen is fijn. Dan krijgt toch iedereen zijn ‘minuten’. Niet dat we de bekerwedstrijden zo maar laten lopen, begrijp me niet verkeerd, want ik ben een ‘winners-type’ en dat probeer ik zeker ook op de groep over te brengen.”

Gaasbeek en zijn assistent Van Maanen zijn druk in de weer om een voor SKV nieuwe speelwijze te introduceren. ,,Wij willen ‘hoog druk zetten’ en dat is voor de jongens wennen. Zo hebben zij de laatste jaren niet gespeeld en daar moeten ze aan wennen. We moeten nog de nodige nuances aanbrengen. Maar de wil om die speelwijze ook daadwerkelijk te kunnen gaan spelen is er zeker. In principe hoeven wij maar een paar dingen neer te zetten en dan gaan ze wel, maar op bepaalde momenten moet je ook met je hoofd voetballen. Om dat te doen en dat aan te geven, daar zijn wij voor. Toch zie ik al veel van onze bedoelingen terug, vooral door de inbreng van ervaren jongens als Lennart van de Peppel, Ralph Brugman en Emilj Astamirov. Zij sturen de ploeg en zijn ons verlengstuk binnen de lijnen.” Maar dat er voor het trainersduo nog wel wat werk te doen is bewees het eerste bekerduel tegen het bezoekende JVC Cuijk, dat met 4-2 verloren ging. ,,Maar we raken niet in paniek hoor. Voor rust speelden we prima, maar na rust maakten we teveel cruciale fouten.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden