<p>De selectie van Holstein Kiel, uitkomend in de tweede Bundesliga, trainde ruim een week op de fraaie grasmat van Stadion De Wageningse Berg.</p>

De selectie van Holstein Kiel, uitkomend in de tweede Bundesliga, trainde ruim een week op de fraaie grasmat van Stadion De Wageningse Berg.

(Foto: )

De Wageningse Berg leeft weer volop

Stadion de Wageningse Berg krijgt steeds meer kleur. Letterlijk, want de grasmat lijkt groener dan ooit, het aanzicht aan ‘de straatkant’ is verrijkt met een nieuw stadionbord met het oorspronkelijke lettertype, de kassahokjes kregen een opknapbeurt, aan de rand van de staantribune verrezen reclameborden, doeken met historische spelers en spelmomenten sieren de muren van het stadion en het businesshome en onlangs werd de muur naast het nostalgische ‘home’ opgesierd met een fraai doek in kleur, met daarop WVV Wageningen-icoon Job Jansen, trots poserend naast de gewonnen KNVB beker.

WAGENINGEN - ‘De Dennenappel’ wonnen de Groen-Witten tweemaal, in het seizoen 1938-1939 en in 1947-1948. Van al dat fraais genoten ook selectie en technische staf van het in de Tweede Bundesliga uitkomende Holstein Kiel, dat in Wageningen een trainingskamp belegde. Het duel FC Wageningen – NAC, gespeeld op 26 april 1992, betekende de laatste officiële wedstrijd die de Wageningse eerstedivisionist op het gras van ‘de Berg’ speelde. Daarna ging het hek op slot en raakte het stadion meer en meer in verval. Maar verdwijnen deed het nimmer. Fier staken de lichtmasten nog hoog in de lucht, voor vele Wageningers nog altijd een baken, dat zij ‘hun’ stad weer naderen. Maar ook binnen de hekken werd een trouwe groep vrijwilligers, een mengeling van oud- spelers en supporters, steeds actiever. Eigenlijk werd vanaf 2015 het stadion steeds fraaier. De grasmat werd weer betreden door onder andere de voetballers van Al Jazira, de voetbalsters van Brazilië en Oostenrijk, zelfs de Oranje Leeuwinnen werkten er een besloten training af. Ook FC Twente en KV Oostende bereidden zich op de Berg voor op weer een nieuw seizoen. En het businesshome onderging eveneens een metamorfose en lijkt inmiddels op een klein FC Wageningen museum. De onthulling van het fotodoek, met de beeltenis van Job Jansen en de KNVB-beker, werd gedaan door Wagenings wethouder Anne Janssen, die Wijken, Ruimtelijke Ordening en Cultuur in haar portefeuille heeft. ,,Een prachtig doek. En wat ik mooi vind, dat er zo’n grote groep mensen hier zich nog elke dag inzet voor het behoud van het stadion.” Ook zoon Teun (78) keek met trots naar zijn vader. ,,Ik vind het erg mooi en ben trots mijn vader zo te zien.” Teun, een geboren en getogen Wageninger, zag zijn vader, aan het slot van zijn ‘Groen-Witte carrière’, nog regelmatig schitteren in het karakteristieke shirt. ,,Hij nam mij mee naar de Berg. Dat vond ik prachtig.” ‘Wunderschön’, het Duitse woord van prachtig, dat klonk veelvuldig uit de monden van de selectiespelers van Holstein Kiel, die een week in het stadion trainden. ,,Een geweldige plek om te trainen”, vond ook Bastian Karkossa, die voor de club uit Kiel de mediacontacten verzorgt. ,,Het hotel is prima en trainen op een geweldige grasmat. Goed dat het veld en het stadion behouden zijn gebleven, dankzij de inzet van vrijwilligers, die ook ons in de watten hebben gelegd.”

Dick Martens

Selectie Holstein Kiel geniet van nostalgische ambiance

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden