Wereldwinkel De Uitbuyt wordt gerund door enthousiaste vrijwilligers. (foto: Kees Stap)
Wereldwinkel De Uitbuyt wordt gerund door enthousiaste vrijwilligers. (foto: Kees Stap)

Wereldwinkel viert 50-jarig bestaan

In september 1970 opende Wereldwinkel De Uitbuyt de deuren op de Hoogstraat. Vijftig jaar later viert De Uitbuyt het gouden jubileum op de huidige locatie in de Kapelstraat. Hoewel groots vieren er vanwege alle beperkingen rond corona er niet in zit.

Door Kees Stap

WAGENINGEN - De Uitbuyt werd in 1970 opgericht door linkse, maatschappijkritische studenten. Het doel was om Wageningers politiek bewust te maken met betrekking tot de maatschappelijke verhoudingen en de mentaliteitsveranderingen, gericht op een rechtvaardige wereldhandelsstructuur. Zij verkochten vooral koffie, rietsuiker en heel veel stencils, brochures en boeken. Vandaag de dag wordt De Uitbuyt gerund door vrijwilligers. Geen linkse studenten meer, geen stencils met koffievlekken, wel fairtrade levensmiddelen en heel veel fairtrade cadeauartikelen. Eerlijke handel met behoud van het milieuvriendelijke karakter staat centraal.

Koffie, thee en chocola zijn volgens Teatske de Vries van de Wereldwinkel nog steeds populaire artikelen bij De Uitbuyt. “Vooral de Tony Chocolonely is de laatste jaren een enorme trekker. Maar daarnaast verkopen we allerlei leuke cadeauartikelen, voor elk budget is er wel iets te vinden. Onze nieuwste aanwinst zijn mondkapjes uit Cambodja. Daar maken lokale vrouwen normaal gesproken tassen, maar vanwege corona moesten ze de werkplaats sluiten. Toen is besloten mondkapjes te gaan produceren om de werknemers toch nog aan het werk te houden.”

De Uitbuyt houdt zich volgens De Vries uiteraard keurig aan de coronamaatregelen. “Dat betekent maximaal twee klanten in de winkel en we maken de winkelmandjes schoon. Ons jubileum kunnen we op deze manier niet goed vieren. Maar we hebben toch iets leuks in het vooruitzicht. Op woensdag 18 november komt burgemeester Geert van Rumund als vrijwilliger meehelpen in onze winkel.”

De Uitbuyt is gevestigd op de Kapelstraat 13 in het centrum van Wageningen. De winkel is geopend op dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag is de winkel ook vanaf 10.00 uur geopend, maar dan gaat de deur al om 17.00 uur dicht. De Uitbuyt wil ook graag op donderdag weer open gaan. Maar daarvoor zijn extra vrijwilligers nodig. Wie wil helpen kan een keer binnenlopen in de winkel, of bellen met 0317-420855.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden