[aangeboden door pricewise.nl] Geen kamernood in Wageningen


Foto:
aangeboden door pricewise.nl

Geen kamernood in Wageningen

Jaarlijks wordt door studentenhuisvester DUWO een groot onderzoek gedaan naar de vraag naar studentenkamers in alle studentensteden. Opvallend is dat er voor het eerst in jaren geen sprake is van acute kamernood in Wageningen en Ede. Voor studiejaar 2020-2021 was er mogelijk een tekort aan studentenkamers vanwege de groei van het aantal studenten, maar door het coronavirus staan de zaken er nu anders voor.

Online onderwijs

In het nieuwe studiejaar mogen er meer onderwijsactiviteiten plaatsvinden op hogescholen en universiteiten. Wel vindt naar verwachting een deel van het onderwijs online plaats en komen er minder buitenlandse studenten naar Nederland. Zeker voor universiteit Wageningen, waar een groot aantal buitenlandse studenten studeert, betekent dit een vermindering van het aantal aanmeldingen. De onderwijsinstelling verwacht 50 tot 75 minder bachelorstudenten dan het voorgaande studiejaar, een daling van 3 tot 5 procent. Ook voor de masteropleidingen wordt rekening gehouden met minder buitenlandse studenten, voornamelijk uit landen buiten Europa. Ieder jaar melden zo’n 8.000 à 10.000 studenten van buiten Europa zich voor een opleiding in Wageningen aan. Veruit de meeste aanvragers hebben echter geen beurs om daadwerkelijk naar Wageningen te komen. Wat de invloed van de coronacrisis gaat zijn op de komst van deze groep studenten, blijft nog een grote vraag.

Afnemende kamernood

De afnemende kamernood is te danken aan twee ontwikkelingen. Het aantal studenten in Wageningen blijft de komende 10 jaar naar verwachting wel groeien, maar minder hard dan eerder verwacht. Daarnaast worden er in Wageningen veel nieuwe studentenkamers opgeleverd. Zo is de eerste paal voor de studentenhuisvesting aan de Churchillweg inmiddels geslagen. Studenten die zich de afgelopen maanden meldden bij Idealis, konden bijna direct aan een kamer geholpen worden. Deze studenten hebben geluk, zeker in vergelijking met de woningkrapte voor studenten in bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht. Het is een kwestie van contract ondertekenen, internet vergelijken en de spullen verhuizen. Momenteel telt Wageningen ruim 12.000 studenten. De verwachting is dat dit zal groeien tot 14.400 in 2023-2024. Het overgrote deel van deze studenten gaat in Wageningen wonen, wat een forse claim legt op de woonruimte in de stad.

Grootste kamernood in Amsterdam

Dat de grootste kamernood nog altijd in de hoofdstad heerst, wekt weinig verwondering. Momenteel bedraagt het tekort zo’n 6.600 studentenwoningen en naar verwachting groeit de woningvraag de komende 10 jaar met nog ruim 6.000. De mogelijke uitbreidingsbehoefte komt in Amsterdam uit op bijna 14.700 studentenwoningen. Ook in veel andere Nederlandse studentensteden is het tekort behoorlijk groot. In veel gevallen is er al een tekort en is de uitbreidingsbehoefte groot. Studenten uit Wageningen kunnen ook altijd nog terecht in Ede. Organisaties voor studentenhuisvesting zijn dan ook in gesprek met Ede, Bennekom en Doorwerth voor het realiseren van studentencomplexen die naar verwachting nodig zijn in 2023. De noodopvang op het Edese kazerneterrein staat sinds maart dit jaar helemaal leeg en wordt sterk ingekrompen komend studiejaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden