Foto: Unsplash
aangeboden door Cookinglife.nl

Trends in de keuken voor 2020

Welke ontwikkelingen en trends in de keuken komen in 2020 echt tot volle wasdom? Van nóg meer op voedingstoffen letten en een brede keuze aan vega- en vegan producten tot professioneel kookgerei om thuis zelf te kokkerellen. Wij zetten het op een rijtje!

Weg met teveel suikers en zouten!

In de media verschijnen met enige regelmaat waarschuwende berichten over de voedingswaarden van kant en klare maaltijden. Deze bevatten vaak veel te veel suikers en zout. Het voordeel hiervan zou een betere smaak moeten zijn. De mens is nou eenmaal zo geëvolueerd omdat dit in (lang vervlogen) tijden van jagen en verzamelen schaarse, maar belangrijke voedingsstoffen waren.

In de moderne tijd worden ze dus als smaakversterkers toegevoegd. De ontwikkeling dat voedselproducenten hun producten aanpassen en suikers, vetten en zout zoveel mogelijk verminderen (of in ieder geval niet meer als smaakversterker toevoegen) is nu al jarenlang aanwezig. Maar anno 2020 is deze ontwikkeling echt doorgebroken. Vanaf volgend jaar (2021) zal dat nog makkelijk worden als voedselproducenten de Nutri-Score op hun producten zullen plaatsen. Dan is 

Doorbraak van vega

Ook voor deze ontwikkeling geldt dat die bepaald niet nieuw is. Maar 2020 is wel absoluut het jaar dat de vegetarische en veganistische producten zijn doorgebroken. Er zijn steeds meer mogelijkheden voor de vegetariërs en veganisten onder ons. Er zijn talloze natuurlijke vleesvervangers, zoals tofu, peulvruchten en bonen, maar ook grote merken doen inmiddels volop mee aan deze ontwikkeling. Vegetarische bitterballen en kroketten doen ondertussen niets onder voor de ouderwetse vleeskroketten!

Daarnaast staan anno 2020 ook hele supermarktschappen inmiddels vol met zuivelvervangers, van sojamelk en amandelmelk tot plantaardige alternatieven voor kaas en yoghurt.

Meer tijd in de keuken

De opkomst van de laatste trend was erg plotseling en kwam echt vanuit het niets. In het voorjaar van 2020 stond Nederland opeens massaal broden te bakken en brachten we veel meer tijd in de keuken door. Het was net alsof iedereen verplicht thuis moest blijven…

Alle gekheid op een stokje, de wereldwijde corona-crisis had natuurlijk ook zijn neerslag op verschillende trends in de keuken. De combinatie van horeca die gesloten moest blijven en een overdaad aan vrije tijd bracht veel mensen aan het kokkerellen. De meest opvallende trend was het eerder genoemde broodbakken. Vooral met bananenbroden en zuurdezembroden werden complete tijdlijnen op facebook en instagram gevuld.

In combinatie met de hierboven genoemde trend dat mensen meer op de voedingswaarden letten maakten mensen hun maaltijden zoveel mogelijk vanaf de basis. Geen kant en klare maaltijden dus, maar verantwoorde gerechten, die zoveel mogelijk zelf waren klaargemaakt.

De mandoline, die op het hoogtepunt nauwelijk aan te slepen viel, kan eenvoudig verse groente fijn gesneden worden. Ook andere ‘gereedschappen’ in de keuken waarmee de ambitieuze huischef aan de slag kon, zoals keukenmachines, een wokpan of koksmessen, waren uiterst populair. De trend van uitgebreid en verantwoord koken zal ook na de coronacrisis zeker aanhouden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden