Een AED aan de muur redt levens

Een AED is een belangrijk apparaat dat ingezet wordt als iemand een hartstilstand heeft. Daarom hebben steeds meer bedrijven er een in huis. Maar wat doe je als er buiten kantoortijden hulp nodig is? Dat realiseerde Fysiocentrum Wageningen zich ook. Daarom hangt de AED sinds deze zomer buiten aan de muur van de praktijk aan de Geertjesweg.

Wageningen – “We hebben sinds vijf jaar een AED in onze praktijk”, zegt fysiotherapeut Aukje Goverde. “Als zorgverleners vinden we dat dat er bij hoort. Hoewel we hem gelukkig nooit nodig hebben gehad, kan dat natuurlijk altijd een keer gebeuren. We hebben steeds meer patiënten met long- en hartproblemen in onze praktijk, daarom kun je niet voorzichtig genoeg zijn.”

Dit voorjaar vroeg een van de patiënten waarom de AED niet 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar kon zijn. “Via die patiënt kwamen we in contact met Sander Voogsgeerd van de Stichting AED Wageningen”, legt Goverde uit. “Van hem hoorden we dat mensen in de wijk aan het kijken waren of er een toegankelijke AED kon komen te hangen. Wij hebben toen besloten dat we onze AED daarvoor wilden inzetten. Samen met Sander hebben we geregeld dat hij in een beschermd kastje aan de buitenmuur kwam te hangen. Nu heeft de hele buurt de beschikbaarheid over onze AED als er iemand een hartstilstand krijgt.”

Voogsgeerd is blij met de medewerking van Fysiocentrum Wageningen. “Het streven van onze stichting is om Wageningen hartveilig te maken. Dit betekent dat er binnen zes minuten loopafstand een AED-apparaat moet zijn. De afgelopen jaren hebben we veel initiatieven gesteund van wijkbewoners die er voor zorgden dat er bij hen in de buurt eentje hangt. Maar we doen ook een oproep aan bedrijven, sportclubs en organisaties om hun AED bij ons te melden. En waar mogelijk om de AED van binnen naar buiten te verhuizen, zodat ze altijd bruikbaar zijn.” Volgens Voogsgeerd heeft Wageningen 41 aangemelde AED’s, waarvan er 31 buiten hangen.

Dat ze nodig zijn, bewijzen de cijfers. In 2019 werden in Wageningen 16 reanimaties verricht met behulp van een AED, tot 1 mei dit jaar waren dat er al 8. “De AED redt echt levens”, benadrukt Voogsgeerd. “Bij een hartstilstand telt elke seconde. Een hulpverlener die weet hoe hij moet handelen, is er meestal sneller dan de ambulance.” De AED’s kunnen namelijk niet zomaar door iedereen gebruikt worden. De Stichting van Voogsgeerd geeft daarvoor speciale cursussen. “We hebben op dit moment 375 geregistreerde hulpverleners in Wageningen, maar dat aantal mag best verdubbeld worden. Wie bevoegd is, komt in een landelijk systeem. Als er een melding van een hartstilstand komt bij 112, worden de dichtstbijzijnde hulpverleners gewaarschuwd. Eentje spoedt zich dan naar het slachtoffer. Een ander gaat zo snel als mogelijk naar de AED, het kastje kan dan met een speciale code geopend worden.”

Kees Stap

"Bij een hartstilstand telt elke seconde"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden