Corrie en Geert van Rumund leidden zondag hun familie al door de tentoonstelling. (foto: Jacques van der Weiden)
Corrie en Geert van Rumund leidden zondag hun familie al door de tentoonstelling. (foto: Jacques van der Weiden)

De keuze van de burgemeester

Kees Stap

“Dat beeld van Jits Bakker mag iets prominenter naar voren. Een paar extra foto’s van Wageningen750 zouden hier mooi bij staan. Het gedicht van Laurens van der Zee mag groter afgedrukt worden. De kunstkamer is perfect, niets meer aan doen.” Burgemeester Geert van Rumund legt de laatste hand aan zijn eigen expositie in Museum De Casteelse Poort; de keuze van de burgemeester.

Wageningen - Dit najaar zou Geert van Rumund na 15 jaar als burgemeester afscheid nemen van zijn stad Wageningen. Maar vanwege de coronacrisis blijft hij nog zeven maanden extra in functie. Het museum heeft de burgemeester ter gelegenheid van zijn afscheid aangeboden een eigen expositie in te richten. Geheel naar eigen inzicht is hij aan de slag gegaan, met begeleiding van de tentoonstellingscommissie.

Hij weet je met zijn keuze te verrassen en te inspireren

Het resultaat is te zien in deze expositie die gaat over het leven en werk van Geert van Rumund, met uiteraard speciale aandacht voor zijn 15 jaar als burgemeester. De focus ligt op kunst en cultuur in al zijn vormen en geledingen. Met vrienden uit zijn jeugd in Zevenaar en politieke vrienden uit Nijmegen blikt Van Rumund terug op zaken die hen gevormd hebben. In de kunstkamer laten de burgemeester en zijn vrouw Corrie zien welke kunst zij privé mooi vinden. In de werkkamer kunnen bezoekers zien hoe de burgemeester zijn dagelijkse taak voor de stad vervult. In de grote zaal wordt in acht verhaallijnen een blik gegeven op de hoogtepunten van 15 jaar burgemeesterschap in de breedste zin van het woord. Van het theekoepeltje tot de Tafel van W en van de partnersteden tot een gestolen portret van Prins Bernhard.

De tentoonstelling opent vandaag voor het publiek, zondag gaf Van Rumund alvast een rondleiding voor zijn familie. Hij toonde zich tevreden. “Ik ben heel blij met het resultaat. Ook met de bijdragen van anderen die ik vooraf niet kende, ze zijn heel herkenbaar.” Jan Schakel, voorzitter van de tentoonstellingscommissie van het museum bevestigt de woorden. “Het is een prachtige, vrolijke, uitbundige en veelzijdige tentoonstelling geworden. Werkelijk een genot om in rond te dwalen. Je verveelt je er geen moment, en telkens weet de burgemeester je met zijn keuze te verrassen en te inspireren!”

De tentoonstelling is te zien t/m 14 maar en staat niet op zich. In het najaar volgen wandelingen langs kunst in de Wageningse openbare ruimte. Zelfs persoonlijke rondleidingen door het museum of door de stad met de burgemeester als gids zijn mogelijk. Aanmelden hiervoor kan in het museum. In de museumwinkel zijn kaarten en ander werk van diverse kunstenaars in deze expositie te koop. Museum De Casteelse Poort is open van woensdag t/m zondag. Vooraf aanmelden voor een bezoek is vanwege de coronamaatregelen verplicht net als het dragen van een mondkapje.

www.casteelsepoort.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden