Amy op de filmset met Hetty Heyting, regisseur Lidi Toepoel en Frits Lambrechts.
Amy op de filmset met Hetty Heyting, regisseur Lidi Toepoel en Frits Lambrechts.

"Wow, ik speel in een echte film!"

Zoek op Google naar de actrice Amy Hill en je vindt informatie over een Amerikaanse actrice uit 1953. Maar grote kans dat je binnenkort andere info vindt. De 11-jarige Amy Hill uit Wageningen speelt namelijk de hoofdrol in de film Zoentjesdief. En die is genomineerd als beste Nederlandse korte film op het Cinekid Festival.

Door Kees Stap

Wageningen – Amy houdt van acteren en musicals. Ze heeft al eens eerder auditie gedaan voor een rol en heeft ook les gehad bij dansstudio Bransz. Toen ze een aantal jaren in Engeland woonde, heeft ze meegespeeld in een commercial voor Heinz tomatenketchup. Maar Zoentjesdief is haar eerste echte filmrol.

“De regisseur Lidi Toepoel kende ik niet, maar bij de producent had ik al eerder auditie gedaan. Ze vonden mij het meest geschikt. Nadat ik ook een klik met de andere hoofdrolspelers bleek te hebben, kreeg ik de rol. Dat was wel heel bijzonder. Wow, ik mag meespelen in een echte film! Vorig jaar zijn de opnames geweest in de herfstvakantie en drie weken geleden was de première. Heel bijzonder om mezelf zo terug te zien.”

Zoentjesdief gaat over het meisje Amy (echt toeval dat ze net zo heet als de hoofdrolspeelster) die een demente oma heeft. Oma wordt verliefd en krijgt een vriend die ook dementie heeft. Wanneer haar vriend moet verhuizen, gaat Amy proberen om ze weer bij elkaar te krijgen. “Maar ik kan niet verklappen of dat gaat lukken. Daarvoor moeten jullie de film zelf maar bekijken”, lacht de hoofdrolspeelster.

Amy speelt in de film samen met Hetty Heyting en Frits Lambrechts. Was het niet spannend om met zulke ervaren acteurs te werken? “Een beetje, maar het ging heel goed. Ik kreeg vooraf een boek met mijn teksten, maar dat was gelukkig niet zo dik. Van de regisseur moest ik die teksten vervolgens in mijn eigen woorden gaan voordragen, dan werd het zo natuurlijk mogelijk.”

Samen met haar klas, groep 8 van de Montessorischool, heeft Amy de film vorige week bekeken. “Dat was wel erg speciaal, mijn klasgenoten vonden de film heel mooi.” Amy zou dan ook graag nog eens in een film spelen. “Als er een leuke rol komt, wil ik weer auditie doen. Maar ik heb ook genoeg andere hobby’s. Ik hou van golfsurfen, zeilen, hockey en viool spelen.”

Zoentjesdief duurt 15 minuten en zit in de Top 3 van de categorie beste Nederlandse korte film op het Cinekid Festival. Dit is een kinderfilmfestival dat in de herfstvakantie in Amsterdam gehouden wordt. Deze week wordt bekend of Zoentjesdief de winnaar is. Zoentjesdief en vele ander kinderfilms zijn te bekijken via www.cinekidplay.nl/bekijk/188. Koop je een abonnement van 4,99 euro per maand en je kunt alle films zien. Leuk tijdens de herfstvakantie en de gedeeltelijke lockdown.

Wil je de film volgen dan kan dat via www.facebook.com/zoentjesdief

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden