<p>Jochem Borgesius draagt een gedicht voor uit zijn bundel van Goethe: 'Himmelhochjauchzend, zum Tode betrübt'. (foto: Kees Stap)</p>

Jochem Borgesius draagt een gedicht voor uit zijn bundel van Goethe: 'Himmelhochjauchzend, zum Tode betrübt'. (foto: Kees Stap)

(Foto:)

Een bundel met poëzie en proza ter verstrooiing

Wageningen - Toen we in maart te maken kregen met de lockdown vanwege het coronavirus, vroegen veel mensen zich af wat ze moesten doen tegen de verveling. Jochem Borgesius ging in een opwelling e-mails versturen naar zijn vrienden met daarin vrolijke berichten, poëzie en proza. Zijn wekelijkse mails heeft hij nu gebundeld onder de titel ‘Verstrooiing corona isolatie’.

Door Kees Stap

“Ik kreeg veel leuke reacties op mijn mails”, zegt Borgesius. “De verzendlijst groeide omdat mensen het weer doorstuurden naar anderen. In het begin stuurde ik vooral vrolijke berichten, echt ter verstrooiing. Geleidelijk aan kwamen er ook wat serieuzere gedichten en proza bij. Mensen stuurden mij ook soms eigen werk.”

In juli besloot Borgesius zijn wekelijkse berichten te stoppen. “Ik vond het steeds lastiger worden om iets leuks te vinden om te sturen. Bovendien werd het leven ook weer wat lichter en gingen veel mensen er toch weer op uit. Wel kreeg ik het verzoek of al die mails niet tot één bestand samengevoegd konden worden. Dat vond ik zo’n leuk idee dat ik er een heuse bundel van heb gemaakt.”

Wat zijn de persoonlijke favorieten van Borgesius in de bundel? “Al heel lang heb ik iets met Duitse literatuur, dus ik waardeer bijvoorbeeld Goethe heel erg. Maar ik kan ook erg genieten van Bredero of Simon Carmiggelt. En van Jean Ferrat, die het Franse origineel van het Het Dorp van Wim Sonneveld heeft gemaakt.” Komt er nu weer in een nieuwe lockdown zitten een tweede boekje ter verstrooiing? “Mijn inspiratie is een beetje op”, lacht Borgesius. “Dus dat gaat er denk ik niet van komen. Ik ga zelf weer meer lezen, want door dit project heb ik opnieuw veel moois leren waarderen. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig in een bundel van Vasalis, prachtig om dat tot je te nemen.”

De bundel van Jochem Borgesius kost 10 euro en is te bestellen via boekborg@outlook.com. Binnen Wageningen wordt het gratis bezorgd, daarbuiten komen er bezorgkosten bij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden