Foto: Pexels

Interieur steeds duurzamer in 2021

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker waardoor ook in de interieur-industrie duurzaamheid en design elkaar steeds vaker ontmoeten. En dat is niet vreemd, want duurzaam kan heel erg mooi zijn.

We kennen allemaal de trends die lang blijven. Het waarom erachter? Gewoon omdat ze niet vervelen. Denk aan de little black dress. Hier en daar subtiel wat aangepast maar het nooit vervelende zwart blijft in fashionland altijd in de mode. Net zo is het met natuurlijke materialen. Mooi en goed te combineren. En het fijne is… ze zijn ook nog eens heel duurzaam. 

Bamboe en rotan 

Eigenlijk terug van nooit weggeweest want door de jaren heen zien we bamboe en rotan altijd weer een rol spelen. Soms wat kleiner en soms als ware trend. Zette Ikea dit jaar bamboe groots in de schijnwerpers. Geheel terecht want het materiaal is niet alleen mooi maar ook nog eens natuurlijk, duurzaam en heel sterk. Net zoals rotan. Wist je dat rotanstengels tussen de tien cm en 200 meter lang kunnen worden en dat de dikte varieert van drie millimeter tot bijna tien centimeter? 

Hout

Ook hout blijft altijd een trend en verveelt nooit. De kleur kan in de loop van de jaren variëren maar het natuurlijk element zorgt altijd voor de goede basis van een warm sfeervol huis. Lichte houtsoorten geven je interieur de Scandinavisch charme maar doen het ook in een industriële look erg goed. 

Niet alleen binnen maar ook buiten speelt hout een grote rol. Heb je mooie houten kozijnen of deuren, zorg er dan goed voor. Kies bijvoorbeeld voor een behandeling met jotun demidekk. Een dekkende hybride beitsverf op waterbasis waardoor je 10 tot 12 jaar weinig tot geen omkijken meer hebt naar het schilderwerk. Een ander voordeel is dat de houtstructuur mooi zichtbaar blijft voor een mooie natuurlijke uitstraling terwijl het ondertussen zorgt voor de perfecte dekking en goede bescherming tegen UV-straling. Zo zorg je dat buiten en binnen met elkaar in evenwicht blijven. Buiten combineert het hout prima met je planen maar ook binnen is de combi hout en plant of met uitbundige bossen bloemen een mooi geheel. En wat dacht je van de combi met de weer super hippe droogbloemen. 

Beton en steen

Geven bamboe en hout je de bruine tinten in je huis, geef je je interieur direct karakter met een muur of vloer in betonlook. Een industriële uitstraling maar tegelijk warm en rustiek. En niet onbelangrijk geeft een betonlook direct een ruimte gevoel. Daarbij combineert deze look moeiteloos met vele trends en kleuren en is daarmee een mooie basis in elk interieur. Strak met zwart, iets gevoeliger met donkerblauw en warm met toevoegingen als oker, rood of groen. 

Betonvloeren en muren laten zich ook prima combineren met mooie kleden en allerhande stijlen schilderijen. Ook grote stenen potten of sfeervolle manden krijgen de aandacht die ze verdienen omdat de betonlook wel aanwezig is maar altijd subtiel. 

Low impact

Naast de natuurlijke materialen gaan we het komende jaar ook steeds meer producten van bioplastic zien binnen interieurs. Daarnaast krijgen we vaker en meer keuze in gerecyclede materialen en items die een lagere impact op het milieu hebben. Duurzaamheid speelt dus een grote rol. Maar wel één die steeds eenvoudiger toe te passen is omdat mooi en duurzaam heel goed samen gaan. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden