Foto:
aangeboden door PoweredBlinds

Nieuwe trends omtrent de raamdecoratie in je woning

Het wordt tijd om de bezem eens goed door je huis te halen, en een frisse wind te laten waaien. Ga als eerste aan de slag met de gordijnen, die kunnen wel een make-over gebruiken toch? We helpen je de nieuwste trends te ontdekken waarbij design en comfort meer dan ooit een eenheid vormen.

1. Strak en eenvoudig

Om te beginnen worden gordijnen steeds strakker en eenvoudiger wat betreft de vormgeving. Dit is geen revolutie maar een evolutie in raamdecoratie, we zien al enkele jaren de invloeden vanuit Scandinavië en Japan doorsijpelen. Wat betreft Japan denken we al snel aan Feng Shui en Yin & Yang, bij Scandinavisch design zien we veel strakke lijnen en hout. Daarbij is het echt niet allemaal zelfbouw IKEA meubilair, deze stijl komt voort uit de minimalistische stijl die we al decennia lang kennen uit met name Denemarken en Zweden. Bij een strakke stijl zijn details van belang. Alles moet kloppen, fouten vallen direct op. Kies daarom bij raambekleding voor minimaal design van maximale kwaliteit. Dit is ook een duurzame oplossing, en dan komen we bij de tweede trend…

2. Duurzaam

We besteden steeds meer aandacht aan de herkomst van materialen, en kiezen liever voor natuurlijke, eerlijke grondstoffen. Denk aan geweven katoen of andere natuurlijke vezels, van hoge kwaliteit. Dus geen ‘wegwerp’ goedkope gordijnen die na een seizoen weer aan vervanging toe zijn. Duurzaam betekent daarmee ook een commitment voor meerdere jaren, je zult immers jarenlang gebruik kunnen maken van de raamdecoratie. Kies daarom liever voor neutrale kleuren die zich goed laten combineren met andere onderdelen van de inrichting. Dat duurzaam zeker niet duur hoeft te betekenen mag ondertussen wel bekend zijn. De som van prijs / kwaliteit kan namelijk heel gunstig uitvallen.

3. Licht én donker

Op de slaapkamer kiezen we massaal voor verduisterend, in de huiskamer zien we juist steeds vaker halftransparant. Laten we met de slaapkamer beginnen. Met alle ‘lichtvervuiling’ door straatverlichting raakt ons natuurlijke bioritme in de war. Door alle storende elementen uit de slaapkamer te houden slaap je beter en kom je beter tot rust. Een bijkomend voordeel van verduisterende gordijnen in de slaapkamer is thermische isolatie. In de winter houd je warmte binnen, in de zomer houd je de slaapkamer juist koeler. Ook zonder airco.

In de huiskamer zien we de trend naar halftransparant. Dus wel voldoende bedekking om binnen en buiten van elkaar te scheiden, maar toch wat doorschijnend om de ruimte meer diepte te geven. Er zijn in basis drie soorten gordijnen; lichtdoorlatend, half transparent en verduisterend. Als je voor één gordijn kiest neem dan bijvoorbeeld een half transparant plisségordijn. Bij dubbele raamdecoratie kun je een lichtdoorlatende vitrage neerhangen en een verduisterend rolgordijn wanneer je behoefte hebt aan meer privacy of controle wilt houden over het invallend licht. Door altijd een doorzichtige vitrage neer te hangen breek je invallend licht, wat zorgt voor een aangename gloed in de woning.

4. Comfort

Design is niet de enige factor die meespeelt in raamdecoratie, het moet ook allemaal niet te ingewikkeld zijn. Denk aan touwtjes die onhandig werken, lamellen die lastig schoon te maken zijn en andere kleine ergernissen. Mooi mag, maar het moet wel een beetje praktisch en comfortabel zijn. Daarbij zijn er momenteel twee kampen; lange gordijnen of korte gordijnen. Zo zijn er mensen die graag lange gordijnen tot aan de grond willen neerhangen voor een ‘muur’ aan gordijn. Dat ziet er inderdaad mooi uit, maar in de winter kan het veel warmte van de verwarming achter het gordijn tegenhouden. En dat is minder comfortabel. Korte gordijnen op maat die ‘in de dag’ of ‘op de dag’ gemeten zijn zorgen voor een goede bedekking van het venster maar verhullen geen muur of verwarmingselementen. Dit oogt niet alleen anders maar het voelt ook letterlijk anders. We gaan hierbij geen partij kiezen, voor iedere vorm is wat te zeggen.

5. Draadloze raamdecoratie

Waar we betreft comfort wél een uitgesproken mening over hebben is huisautomatisering. Toen de eerste ‘smart lights’ op de markt verschenen dachten we direct; zou het niet reuze praktisch zijn als de lampen zouden inschakelen wanneer we de gordijnen sluiten? Nu, een aantal jaren verder, is het niet alleen mogelijk om de raamdecoratie te koppelen met de verlichting, we kunnen PoweredBlinds van Somfy in een handomdraai koppelen aan onze Hue verlichting van Philips. We bedienen ze beide met onze stem via een speaker met Alexa van Amazon. Oh ja, we laten de verwarming ook automatisch voor de juiste temperatuur zorgen. Kortom, huisautomatisering is dé nieuwe trend waarbij je niet vast hoeft te zitten aan producten van één merk maar de pareltjes van ieder merk kunt koppelen via een hub zoals de TaHoma. Geen draadjes meer, niet aan rolgordijnen en ook niet om apparaten aan elkaar te koppelen. Dat mag met recht slim wonen worden genoemd!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden