Een van de duurzaamste huizen van Nederland staat in Wageningen


<p>Margje Penning en Paddy No&euml;. (foto Guy Ackermans)</p>

Margje Penning en Paddy Noë. (foto Guy Ackermans)

Een van de duurzaamste huizen van Nederland staat in Wageningen

Paddy Noë en Margje Penning wonen inmiddels al drie jaar in het rijksmonument op Wilhelminaweg 5 in Wageningen, na een verbouwing die het superduurzaam zou maken. En nu is hun huis genomineerd voor de verkiezing van ‘Duurzaamste Huis van Nederland’.

WAGENINGEN - “Bij de open huizenroute hebben we altijd veel aanloop”, vertelt Paddy. Paddy en Margje wonen op de eerste verdieping, in de oude tekenzaal van de HBS, met een prachtig uitzicht over de uiterwaarden. De gymzaal op de begane grond wordt binnenkort duurzaam verbouwd tot appartement en dan apart verkocht. Hun appartement is gelijkvloers en voorzien van een lift, dus ook meteen levensloopbestendig: “Hier worden we graag oud!”

De warmtepomp, groot genoeg voor beide appartementen, is aangesloten op een diepe put in de tuin. Er is een boiler die het water voor de vloerverwarming constant op 28 graden houdt. Een tweede boiler, voor het douchewater, is aangesloten op heatpipes om er 45 graden van te maken; en er is een warmtewisselaar om de warmte uit het douchewater terug te winnen. Ook staat er de omvormer voor de kleine 80 zonnepanelen die in de tuin en op de schuur liggen.

“De warme schil begint pas na de hal”, legt Paddy uit. “In de hal loop je eigenlijk toch altijd met je jas aan. De hele tekenzaal hebben we van binnenuit ingepakt in een dikke laag papierpulp. De ramen mochten we niet vervangen vanwege de monumentenstatus, dus daar hebben aan de binnenkant kozijnen met dubbelglas ingezet.” Het resultaat is een constante temperatuur van ongeveer 21 graden in de hele woning, in het hele stookseizoen. En ‘s zomers niet veel warmer dan dat, omdat de vloerverwarming dan vloerkoeling wordt. “Ondanks de grote glazen wand op het zuiden, zonder zonwering, werd het hier afgelopen zomer tijdens de hittegolf nooit warmer dan 24 graden!” De voormalige tekenzaal is verdeeld in een woonkamer en een deel met keuken, badkamer en slaapkamers. Twee slaapkamertjes zweven in de lucht. “Om tussen de spanten te blijven, moesten het twee lossen dozen worden. En ondanks dat ze zo hoog hangen, is het ook daar ‘s winters gewoon 21 graden, met ‘s zomers plafondkoeling.”

In de verkiezing ‘Duurzaamste huis van Nederland’ zijn in zeven categorieën zeven huizen genomineerd. Het pand van Paddy en Margje doet mee in de categorie woning van voor 1945, groter dan 150 m2. De winnaars worden op 20 november 2020 bekendgemaakt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden