<p>Een parkeergarage op de plek van de huidige parkeerplaats Gevangentoren aan het Plantsoen kan een oplossing voor de parkeerproblemen in het centrum bieden. (foto: Kees Stap)</p>

Een parkeergarage op de plek van de huidige parkeerplaats Gevangentoren aan het Plantsoen kan een oplossing voor de parkeerproblemen in het centrum bieden. (foto: Kees Stap)

(Foto: )

Parkeergarage Plantsoen biedt oplossing drukte

Wageningen - Een parkeergarage kan een oplossing bieden voor het parkeerprobleem in het centrum van Wageningen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren.

Door Kees Stap

Een eerder onderzoek wees volgens wethouder Peter de Haan vorig jaar uit dat er in en rond het centrum voldoende parkeerplaatsen zijn, maar rond het Plantsoen wel een grote vraag is. “Dat zijn de momenten dat bewoners uit de binnenstad thuis zijn en soms bezoek hebben, maar dat ook de diverse voorzieningen in de binnenstad veel bezoekers trekken. Bezoek aan de winkels, horeca, fitnesscentra, maar bijvoorbeeld ook Junushoff, de Grote Kerk en op termijn ook de Aula.”

Omdat Wageningen in tegenstelling tot veel andere steden geen centrale parkeergarage heeft, maar veel door de stad heen verspreide kleine parkeerplaatsen, klonken regelmatig geluiden dat zo’n parkeergarage een oplossing kan bieden. “Ik was daar altijd heel sceptisch over”, bekent De Haan. “Maar we besloten het toch te onderzoeken en ik moet bekennen dat ik positief verrast ben door de resultaten.” Het blijkt dat een bovengrondse parkeergarage op het terrein Gevangentoren aan het Plantsoen 110 parkeerplekken kan opleveren. De kosten per parkeerplek bedragen 12.500 euro, in totaal kost het dan 1,4 miljoen. “Dat klinkt veel, maar als je je realiseert dat we nu al jaarlijks 50.000 euro kwijt zijn aan het werkend houden van de slagboom op die plek, valt het wel mee”, zegt De Haan. Een centrale parkeergarage kan ook een oplossing bieden voor het fietsparkeren. “Daar zouden we dan het Beuningplein voor kunnen gebruiken”, legt De Haan uit. “En het is ook veiliger. Nu zie je veel verkeer zoekend naar een parkeerplek door de stad rijden, dat beperk je met één centrale plek.

De Haan heeft de resultaten van het onderzoek naar de gemeenteraad gestuurd. Die gaat aan de slag met een visie op de binnenstad. Parkeren maakt daar onderdeel van uit. De gemeenteraad beslist ook of er geld beschikbaar komt voor een parkeergarage.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden