[aangeboden door patience.nl] Patience met drie kaarten


Foto:
aangeboden door patience.nl

Patience met drie kaarten

Met afstand de populairste vorm van Solitaire is het spel Patience. Solitaire is een verzamelnaam van verschillende spellen, waar Patience er dus een van is. Het spel is logischerwijs vernoemd naar het Franse woord voor geduld: ‘patience’. De naam van het spel dient dus ook op zijn Frans te worden uitgesproken. Hoewel deze variant van Patience Solitaire al eeuwen bestaat, heeft het enorm aan populariteit gewonnen in de jaren 90, aangezien Windows het spel meeleverde met het besturingssysteem dat ze toen uitbrachten. Het spel heet Patience, wat in het Nederlands dus geduld betekent, omdat je geduldig moet zijn om het spel te kunnen winnen. Wie het weleens gespeeld heeft, zal beamen dat het behoorlijk lang kan duren voordat je het spel hebt uitgespeeld.

Het grote voordeel van Patience is dat het een spel is dat niet heel ingewikkeld is om te begrijpen en dat het bedoeld is om alleen te spelen. Als je jezelf verveelt, dan is het altijd een leuk tijdverdrijf. Daar kun je zo uren zoet mee zijn. Hoewel het geen ingewikkeld spel is, is het wel belangrijk om de regels van Patience goed te kennen.

Hoe speel je Patience?

Bij de meest gespeelde vorm van Patience (in Amerika noemen ze deze variant ‘Klondike’) is het uiteindelijk bedoeling om alle kaarten in volgorde uit het spel te spelen op de vier stapels kaarten die naast het spel liggen. Stel je er van tevoren op in dat je Patience lang niet altijd uit kunt spelen.

Je begint het patience spel door zeven kolommen kaarten neer te leggen. De eerste kolom bevat slechts één kaart. Elke kolom naar rechts komt er steeds een kaart bij. Kolom 7 (de meest rechtse kolom) bevat dus zeven kaarten. Al deze kaarten leg je gesloten neer. Alleen de bovenste kaart van iedere kolom mag open neergelegd worden. Dat betekent dus dat de eerste kolom één open kaart heeft en geen gesloten kaarten. In totaal heb je als het goed is 28 kaarten neergelegd, waarvan er 21 gesloten zijn en 7 open. De overige 24 kaarten (je speelt dit spel zonder jokers) vormen de stapel, die je in de rest van het spel kunt gebruiken om te winnen.

In Patience win je het spel door alle kaarten uit het spel in volgorde weg te spelen. In totaal heb je vier ‘aflegstapels’: voor elke kleur één. De eerste kaart die je nodig hebt om op de ruiten aflegstapel te leggen is de ruiten aas. Daarna volgt de ruiten 2, dan de ruiten 3 enz. Totdat je uiteindelijk de koning bovenop hebt liggen. Lukt je dit voor elke kleur? Dan win je het spel.

Kaarten verplaatsen

De 7 openliggende kaarten van het spel mag je verplaatsen. Je kunt een kaart op een andere kaart leggen als deze een waarde heeft van één lager en de tegenovergestelde kleur heeft. Als je een zwarte 9 en een rode 8 in het spel hebt liggen, mag je de rode 8 dus op de zwarte 9 leggen. De rij van de rode 8 is dan vrij, waarna je een van de gesloten kaarten mag omdraaien. Dit doe je, totdat je geen kaarten meer kunt verplaatsen. Dan mag je de stapel van de overige 24 kaarten aanspreken. Telkens mag je drie kaarten van deze stapel open neerleggen, maar alleen de bovenste van de drie kaarten mag je gebruiken. Ligt er bijvoorbeeld een rode 5 en een rode 3 in het spel en trek jij een zwarte 4 van de stapel, dan kun je deze gebruiken door de zwarte 4 op de rode 5 te leggen. Vervolgens kun je de rode 3 dan weer op de zwarte 4 leggen.

Kun je niks met de derde getrokken kaart? Dan mag je drie nieuwe trekken. Let wel op dat je telkens alleen de bovenste van de drie getrokken mag gebruiken, totdat de stapel op is. Dan mag je weer opnieuw beginnen. Denk erom dat je die stapel niet schudt tussendoor. Dat is namelijk verboden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden