Start expositie De Kracht van Thuis in de Casteelse Poort


<p>De expositie &#39;De Kracht van Thuis&#39; is te zien in het Koetshuis van het museum, van 25 november 2020 tot en met 20 maart 2021.</p>

De expositie 'De Kracht van Thuis' is te zien in het Koetshuis van het museum, van 25 november 2020 tot en met 20 maart 2021.

(Foto: )

Start expositie De Kracht van Thuis in de Casteelse Poort

In deze voor musea ingewikkelde tijden is het de medewerkers van museum De Casteelse Poort wéér gelukt een prachtige expositie te realiseren, met een zeer actueel thema. Tijdens de huidige coronapandemie zijn mensen genoodzaakt thuis te blijven en te werken. In deze periode van onzekerheid is het huis, thuis, belangrijker dan ooit. Twee kunstenaars, Dolf Dijkstra en Herbert Willems, reflecteren in hun geëxposeerde werken op het begrip ‘thuis’.

WAGENINGEN - Dijkstra is opgeleid als grafisch vormgever, al 25 jaar zzp-er en heeft altijd ‘vormgegeven’. Naast zakelijke opdrachten heeft hij veel vrij werk gemaakt in zijn atelier in Zevenaar. Vanaf zijn 50e heeft hij de focus verlegd naar de beeldende kunst. Niet zonder succes. Zijn werk past tussen de beeldtaal van Harrie Gerritz, Piet Zegveld en stadsgenoot Klaas Gubbels.

Dolf verwerkt het thema ‘De Kracht van Thuis’ in zijn strongholds, versterkte bouwwerken, bedoeld om de inhoud te beschermen tegen kwade invloeden van buiten. Dat kunnen in letterlijke zin goederen zijn, mensen en dieren maar in figuurlijke zin ook visies, gedachten en/of overtuigingen. Maar ook een mens heeft of is zijn eigen bastion. Soms moeten muren geslecht worden om tot de ziel van een persoon te geraken of om zijn vertrouwen te verdienen. Voor deze expositie heeft Dolf gekozen voor ruimtelijke werken.

Het thema van het werk van Willems is de zogenaamde ‘heemding’: een woord dat in het Nederlands niet bestaat, maar waar de Duitsers het veel betere woord ‘Heimkehr’ voor hebben. Het is een oergevoel van mensen van alle streken en tijden, een verlangen naar een eigen en unieke plek onder de zon, waar ze geboren zijn en zich veilig en vertrouwd voelen. Die ‘heemding’ kan weergegeven worden door huizen, maar evengoed door boerderijen, strandhuisjes of vuurtorens. Geborgenheid en veiligheid staan daarbij steeds centraal, balans en harmonie zijn de hoofdkenmerken ervan.

Herbert is opgeleid aan de kunstacademies van Rotterdam en Groningen, en schildert in een realistische stijl. Zijn werken ademen een bijzondere en romantische sfeer, gerealiseerd door een kenmerkend en betekenisvol kleurgebruik. Daarbij streeft Herbert steeds naar eenvoud van de vorm enerzijds en maximale zeggingskracht van de inhoud anderzijds.

De expositie is te zien in het Koetshuis van het museum, van 25 november 2020 tot en met 20 maart 2021. Meer informatie over actuele openingstijden en coronamaatregelen vindt men op www.casteelsepoort.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden