Foto:

Lokaal geproduceerde artikelen

Sinds oktober heeft Wageningen een nieuwe winkel: KadoLokaal. Een bijzondere winkel, want hier gaat het niet om het maken van winst. Het is een sociale onderneming, waarin leren en werken voorop staan. KadoLokaal is een samenwerking van zorgorganisatie Zideris en het praktijkonderwijs van Pantarijn. De winkel geeft (jong)volwassenen die nét een steuntje extra nodig hebben, de kans om hun talenten maximaal te ontwikkelen. KadoLokaal wil daarmee bijdragen aan een inclusieve samenleving: een samenleving die ieder mens kansen biedt.

Door Hugo Hoofwijk

WAGENINGEN - Onder het motto ‘lokaal met een verhaal’ worden in de winkel producten verkocht die lokaal geproduceerd zijn, met respect voor mens en omgeving. Zo vindt men bijvoorbeeld kaarsen van koolzaadwas, keramiek en producten van gerecycled plastic die gemaakt zijn door cliënten van Zideris.

De leerlingen van Pantarijn kweken onder meer kamerplanten en maken kerstpakketten. Verder veel streekproducten, zoals honing van De Werkbij uit Rhenen, huidverzorgingsproducten van Zerah en bier van de Stadsbrouwerij. Maar ook wenskaarten van een Wageningse dichter en jam van De Hoge Born.

Voor Zideris is KadoLokaal niet alleen een verkoopkanaal voor de producten uit de dagbestedingen, maar vooral ook een mogelijkheid om cliënten midden in de samenleving te laten staan. Milou Hoogveld: “Binnen de visie van Zideris is participatie belangrijk, in vol contact met de samenleving. Deze samenwerking met Pantarijn biedt hiervoor de perfecte mogelijkheid.”

“Een ideale situatie voor ons”, zegt Mélanie Huiskes, een van de docenten die de leerlingen begeleiden. “Hier ervaren de leerlingen in de praktijk hoe het werkt. Klanten welkom heten, afrekenen en de kassa bedienen, de etalage inrichten, schoonmaken, ze doen het hier allemaal zelf. En dat is belangrijk, want hiermee bereiden we hen perfect voor op hun latere baan.” Azar, een van de leerlingen, vertelt: “Ik ben Azar, 17 jaar. Ik werk nog niet zo lang bij KadoLokaal. Eerst liep ik stage bij een supermarkt, maar daar ben ik gestopt. Dat ging veel te snel en er was weinig tijd voor mij. Ik vind het gezellig bij Kado Lokaal. We krijgen hier ook les, over geld bijvoorbeeld. Dan werken we uit een boek, net als op school. Wat ik het leukste artikel vind bij KadoLokaal? De wenskaarten met gedichten.”

KadoLokaal is gevestigd aan de Markt en geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 09.00 tot 15.00 uur en op vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur. Voor kerst is er een speciale openstelling op zaterdag 19 december van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag 20 december van 13.00 tot 17.00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden