Foto:
aangeboden door Somfy

IP camera’s voor thuis: dit zijn de mogelijkheden


Met een IP camera voeg je een extra ‘oog’ toe aan de woning. Meer camera’s betekent meer zicht op en rond je eigen huis. Er is meer mogelijk met huisbeveiliging dan alleen camera’s. Net zoals we vijf zintuigen hebben kun je de woning ook voorzien van meer zintuigen.

Zo zijn er bewegingsmelders die werken op basis van een warmte patroon. Wanneer iemand de ruimte binnenstapt kun je een actie in werking stellen. Een alarmsignaal bijvoorbeeld, je kunt ook het licht laten inschakelen wat uiteraard heel praktisch kan zijn. Ook zijn er sensoren die een signaal uitsturen zodra een deur of raam wordt geopend. Als beveiliging in de nacht maar ook om verwittigd te worden zodra de kinderen thuiskomen van school. Om al deze ‘zintuigen’ samen te laten werken kun je een ‘bridge’ gebruiken zoals de Somfy TaHoma. Dit is een kastje die een standaard wifi router ‘slimmer’ maakt en smart home apparaten met elkaar laat communiceren. Je kunt dan alle slimme apparaten in huis centraal bedienen wat het veel eenvoudiger maakt om je huis te beveiligen.

Tip: Installeer ook slimme rookmelders die niet alleen autonoom maar ook binnen het smart home netwerk te koppelen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld bij detectie de verlichting direct inschakelen.

Buiten camera

Een outdoor camera laat je de omgeving zien zonder steeds door het raam te turen. Je kunt een oogje houden op de tuin, of inbrekers signaleren voordat ze bij de voordeur zijn aangekomen. Je weet voortaan ook wanneer er een verkoper aan de deur staat te bellen, die kun je lekker laten staan. Deze camera’s hebben een behoorlijk brede kijkhoek, zo kun je de voor- of achtertuin (bijna) geheel in beeld brengen. Met zoveel informatie is het uiteraard wel van belang dat het beeld scherp is. Daarnaast moet de camera minimaal spatwaterdicht zijn, hoewel het altijd aan te bevelen is om een outdoor camera beschut te installeren. Anders kun je bij regen waterdruppels op de lens krijgen wat het zicht kan belemmeren.

Hier moet je op letten:


 • De camera moet bestand zijn tegen water.
 • De camera moet bestand zijn tegen vorst.
 • Vanwege privacywetgeving mag je alleen privé terrein vastleggen.
 • Naast beeld zijn er ook camera’s met ingebouwde microfoon voor twee-weg intercom functionaliteit.
 • Beelden kunnen afhankelijk van het type camera in de cloud of op een geheugenkaart worden opgeslagen.
 • Is de stroomvoorziening onberekenbaar? Kies dan voor een camera met backup accu.


Binnen camera

Een indoor camera biedt je zicht op ruimtes waar je op dat moment niet bent, maar wel graag een oogje in het zeil wilt houden. Dit kan als inbraakpreventie dienst doen, zo wordt je gewekt wanneer er onverhoopt iemand je huis is binnengedrongen. Je kunt ook kinderen of huisdieren in de gaten houden terwijl ze in een andere ruimte zijn. Omdat je niet altijd wilt dat je bekeken wordt is het wel zo prettig als deze IP camera eenvoudig uitgeschakeld kan worden. Zo heeft de Somfy indoor camera een speciaal klepje die de camera lens bedekt. Dan weet je zeker dat er niet stiekem opnames gemaakt worden.

Hier moet je op letten:


 • Plaats geen objecten in het zicht voor de camera zoals een vaas met bloemen, de kijkhoek kan erg groot zijn.
 • Wanneer er veel beweging plaatsvindt kun je de gevoeligheid of timer anders instellen.
 • Wanneer er mensen op bezoek komen dien je ze op de hoogte te stellen dat er camerabewaking aanwezig is.
 • Een model op batterijen kan zeker met live video snel leeg raken, met een camera met lichtnetaansluiting kun je wel voor een langere tijd video monitoren.
 • In het donker kunnen veel camera’s overschakelen op nachtlicht, deze beelden zijn in zwart-wit.


Tip: Het is niet noodzakelijk om een indoor en outdoor camera van hetzelfde merk aan te schaffen, wat betreft het beheer, opslag en de meegeleverde app kan dit wel voordeel bieden.

Beelden kijken als je niet thuis bent

Het heeft niet zoveel zin als je thuis live video bekijkt van de tuin terwijl je voor het raam zit. Dan kun je net zo goed zelf naar buiten kijken. Het voornaamste doel van een IP camera is dan ook niet beelden vertonen maar signaleren bij detectie. Dankzij slimme software registreert de camera beweging en zal deze vervolgens een bericht sturen. Dit werkt niet alleen binnen het thuiswerk maar ook buitenshuis mits je een mobiele dataverbinding hebt. Je kunt vertrouwde apparaten koppelen aan het centraal systeem en zo berichten ontvangen, beelden live bekijken of opgeslagen beelden terugkijken en indien van toepassing een alarmsysteem op afstand (de)activeren. Zo kun je ook met een gerust hart op vakantie gaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden