Burgemeester Geert van Rumund hield zijn nieuwjaarstoespraak in de nagebouwde werkkamer in Museum De Casteelse Poort.
Burgemeester Geert van Rumund hield zijn nieuwjaarstoespraak in de nagebouwde werkkamer in Museum De Casteelse Poort. (Foto: )

Rustigste nieuwjaarsnacht in 16 jaar

Kees Stap

De nieuwjaarsnacht is in Wageningen rustig verlopen. “Het was zelfs de rustigste van de 16 die ik er als burgemeester heb meegemaakt”, blikt een opgeluchte Geert van Rumund terug. “Vooraf maakte ik me er wel zorgen over, maar de nacht zelf viel reuze mee. Er zijn wel wat afvalbakken en verkeersborden vernield door vuurwerk, maar veel minder dan in andere jaren.”

Wageningen – Omdat er her en der in het land voorafgaand aan oud en nieuw de nodige incidenten waren, was Van Rumund toch wel bezorgd. “Mede omdat een deel van de jongeren het in de lockdown moeilijk heeft. En niet alleen zij trouwens. Maar gedurende de avond en nacht constateerde ik dat het in Wageningen reuze meeviel. Ik werd goed op de hoogte gehouden door de politie. En ik moet complimenten geven aan De Gelderlander, via hun live blog bleef ik ook op de hoogte. Vlak na middernacht werd er wel vuurwerk afgestoken, daar hadden we vooraf ook wel rekening mee gehouden. Maar er was veel minder vuurwerk dan andere jaren. Ook waren een paar vuren op straat, maar dat leverde verder geen gevaar op. Om 2.00 uur kreeg ik de laatste melding van de politie en toen kon ik met een gerust hart gaan slapen. Maandagochtend ben ik nog bijgepraat door de politie en de boa’s en ook daar kwamen geen grote incidenten naar voren. Ik ben dus stiekem best een beetje trots op de Wageningers die zich prima gedragen hebben.”

Diezelfde trots uitte Van Rumund in zijn nieuwjaarstoespraak. Normaal gesproken houdt hij die op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Maar die kan dit jaar uiteraard niet doorgaan, daarom liet de burgemeester een filmpje opnemen in Museum De Casteelse Poort waar hij zijn eigen tentoonstelling heeft. Vanuit zijn nagebouwde werkkamer in het museum liet Van Rumund weten dat hij trots is hoe Wageningen en de Wageningers afgelopen jaar met de crisis zijn omgegaan. “Veel inwoners hielden zich goed aan de maatregelen. Ook hielpen veel Wageningers een kwetsbare buur, familielid, vriend of kennis. Hartverwarmende acties zijn op touw gezet. Sportclubs deden er alles aan om met name de jeugd aan het sporten te houden. De horeca zorgde voor ruimere terrassen. De culturele sector zorgde voor een verrassende en creatieve zomer. Ik heb veel waardering voor al die grote en kleine initiatieven. Wageningen heeft bewezen dat we samen het verschil kunnen maken en dat gaan we ook dit jaar doen.”


Met de komst van het vaccin is er volgens Van Rumund hoop. “Er is licht aan het eind van de tunnel. Tot die tijd, maar zeker ook daarna, roep ik iedereen op om op zichzelf en op anderen te letten. Want alleen samen maken we het verschil.”


De toespraak van de burgemeester is te bekijken en na te lezen via www.wageningen.nl/nieuwjaarstoespraak.

“Ik ben stiekem best een beetje trots op de Wageningers”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden